Надал: Изиграх слаб мач; не съм в оптималното си психологическо състояние

от в 09:48 на 06.09.2022
Калоян Соколов

Тази нощ станахме свидетели на една от най-големите изненади в Големия шлем от началото на сезона, след като местният любимец Франсис Тиафо нанесе първо поражение на Рафаел Надал в "мейджър" състезание през 2022-ра. Матадора беше изключително далеч от обичайните си стандарти на игра, ала той не пожела по никакъв начин да се оправдава за допуснатата загуба и демонстрира високо ниво на спортсменство в последвалата си пресконференция:

За нещата, които са направили разликата в двубоя:

- Разликата е лесна за отбелязване. Той изигра добър мач, а аз изиграх слаб мач. Не можах да задържа високо ниво на игра за дълъг период от време и не бях достатъчно бърз в придвижването си по корта. Франсис съумяваше да взема топката много рано, защото не го притисках по никакъв начин. Тенисът е спорт, в който позиционирането е много важно, а ако не справяш добре с тази задача, то трябва да компенсираш с младост и бързина. Аз вече не съм в подобна позиция. Tочно затова трябва да компенсирам с качеството на ударите си, както и разбирането на самата игра, а днес не го направих по никакъв начин.

За начина, по който контузията от Уимбълдън е повлияла на подготовката му:

- Можем да се оплакваме за много неща, но не мисля, че това ще промени ситуацията. Няма смисъл да се мисли дали съм можел да спечеля Уимбълдън, както и някои други надпревари в миналото. Контузиите са част от моята кариера и не е ясно дали щях да притежавам същия характер, ако не бях преминал през тях. Понякога съм печелил дадени трофеи по напълно неочакван начин и от далеч по-трудни изходни позиции, каквато беше ситуацията на тазгодишните Аустрелиън Оупън и Ролан Гарос. Подготовката ми със сигурност не беше идеална, но дори всички да беше преминало по нормалния начин, то няма никаква гаранция за постигането на добър резултат. Няма място за извинения и трябва да бъда самокритичен, тъй като само така бих могъл да намеря грешките си и да подобря своята игра. Истината, е че тренирах много добре през изминалата седмица, само че нивото ми спадна с началото на турнира. Преминах през доста неща в последните месеци и вероятно са някакъв вид психологически проблеми, ала това няма значение. Важното е, че загубих от по-добър от мен тенисист и поради тази причина ще се кача на самолета за вкъщи.

За развитието на Тиафо като играч:

- Поздравявам го, тъй като направи много неща добре. Хубаво е да отчетеш достойнствата на съперника, но важното е да анализирам моята собствена игра. Тиафо играе по-солидно отпреди, сервираше добре, беше стабилен от бекхенд страната и отново показа своята страхотно скорост, само че аз не го притиснах по никакъв начин и не създадох никакво съмнение у него. В тениса нещата опират до баланс и е лесно за другия състезател да изглежда отлично на корта, когато неговият съперник показва слаба игра. Няма място за извинения и категорично той ме надигра през днешния ден, а за мен остава да видя защо не можах да нараня играта му.

Дали затварянето на покрива е повлияло по някакъв начин:

- Не и на мен. Не мога да говоря за него. Това не е никакво извинение. Водех с пробив в четвъртия сет и след това направих много слаб гейм, в който допуснах две двойни грешки. Това е.

За това дали е бил изненадан от постоянството на съперника:

- Да, той игра добре, но имах достатъчно възможности да се върна в мача. Ако искаш да си в четвъртфиналите на US Open, то трябва да се справяш по-добре в подобни ситуации. Имаше много моменти, в които не бях достатъчно готов и това направи разликата. Нещата опират най-вече до самочувствието на състезателя във важните моменти и днес той беше по-уверен от мен. Сега трябва да се оправя с някои лични въпроси и ще се завърна на корта, когато усетя как отново съм в оптималното си психологическо състояние.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Надал: Изиграх слаб мач; не съм в оптималното си психологическо състояние Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open 2022 | интервюта | Пресконференции | рафаел надал | франсис тиафо

Коментари





Следвайте ни в Facebook