Надал: Изстрадах мястото си на финала; доскоро не знаех дали някога ще играя тенис

от в 08:50 на 28.01.2022
Калоян Соколов

Рафа, още един успешен ден за теб на "Род Лейвър Арена", но не беше лесно. Ти спечели първите два сета, само че Матео е много силен в момента и те притисна сериозно в третия и четвъртия сет. Какво преминаваше тогава през ума ти и как успя да довършиш започнатото?

- Мисля, че започнах мача отлично и изиграх два от най-добрите си сетове от дълго време насам. Всички обаче знаем колко солиден и опасен играч е Матео, а аз бях наясно как в даден момент ще се опита да стане по-агресивен с ударите си. Аз не изиграх добър сервис гейм в третия сет, докато той направи някои страхотни изпълнения. Просто трябваше да се боря и да страдам, за да се класирам за този финал и за мен значи много да достигна дотук.

Беретини доказа, че се превръща в голяма сила на този турнир. Какви са мислите ти за неговото бъдеще?

- Класира се за финала на Уимбълдън, а сега е полуфиналист в Мелбърн. Млад е и се подобрява с всяка една година, притежава огромна харизма и е добро момаче, така че му пожелавам всичко най-добро и мисля, че го очаква отлично бъдеще.

Имаше много тежък мач на четвъртфиналите, при който условията бяха много тежки и температурите изключително високи. Тогава сам сподели, че си унищожен от физическа гледна точка и си претърпял топлинен удар. Как успя да се възстановиш, за да играеш на това ниво днес?

- Честно казано се почувствах много по-добре на следващия ден, отколкото очаквах и се изненадах, защото не бях тренирал достатъчно за подобно възстановяване. Направих някои упражнения и прекарах едва 15 минути на корта, а вчера вече можех да играя в рамките на час и половина. Имах късмета да имам цели два дни за възстановяване и използвах втория, за да направя сериозна подготовка, тъй като знаех колко сериозно предизвикателство ме очаква днес.

Какво ще кажеш за условията? Покривът днес беше затворен, което направи времето доста по-хладно. Беше ли доволен от това или предпочиташе да играеш на открито?

- Всеки знае, че съм по-добър играч на открито, но стадионът изглежда феноменално по този начин и публиката се чуваше дори още по-силно, което ме накара да се наслаждавам на атмосферата. Знаех, че покривът ще бъде затворен още преди мача и нямам никакво право да се оплаквам, тъй като доскоро изобщо не бях сигурен дали ще съм в състояние да играя някога повече професионален тенис.

Да поговорим за финала. Имаш възможност да се превърнеш във втория състезател с поне 2 титли от всяка една надпревара от Големия шлем, а освен това си само на една победа от рекордна 21-ва "мейджър" титла. Какво мислиш за тази перспектива?

 - За мен всичко се свежда само до Аустрелиън Оупън. Това е невероятен турнир и в миналото имах лош късмет с контузиите, а освен това загубих някои много оспорвани финални битки срещу Рожър и Новак. Чувствам се истински щастлив, че успях веднъж да завоювам титлата тук и никога не съм вярвал във възможността да имам още един шанс за спечелването на титлата през 2022-ра. Сега просто смятам да се насладя на победата и ще дам най-доброто от себе си вдругиден.

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Надал: Изстрадах мястото си на финала; доскоро не знаех дали някога ще играя тенис Калоян Соколов
Теми:  
atp | Аустрелиън Оупън | интервюта | матео беретини | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook