Надал отново загуби сет, но и този път не допусна изненада на Уимбълдън

от в 21:25 на 30.06.2022
Калоян Соколов

Рафаел Надал направи дългоочакваното си завръщане на Уимбълдън, след като не беше стъпвал на "свещената трева" през последните три години. Рафа увери, че вече изпитва далеч по-малко болка в областта на стъпалото и даде надежди на своите фенове как е способен да спечели трети пореден "мейджър" трофей, но досега Уимбълдън се развива много трудно за испанеца и днес той отново трябваше да играе четири сета, ала не допусна изненада и надделя над Ричардас Беранкис - 6:4 6:4 4:6 6:3.

Литовецът демонстрира първокласен тенис и впечатли с умението си да взема топката изключително рано след отскока, само че Матадора беше подготвен за преодоляването на това трудно изпитание. Така 22-кратният шампион от Шлема се класира за третия кръг в Лондон, където го очаква първа среща с поставен тенисист, а именно италианеца Лоренцо Сонего.

Мачът стартира трудно за Надал, защото непоставеният тенисист подхождаше много агресивно и се опитваше да завършва всяка по-плитка топка. Световният номер 105 не се страхуваше да излиза на мрежата, докато манакорецът стоеше изтеглен далеч зад основната линия и се създаваше усещането как събитията на корта зависят от Беранкис. В крайна сметка вторият поставен преодоля първоначалните си колебания и отрази няколко точки за пробив, а впоследствие самият той отмъкна съперниковото подаване при 5:4 и вече разполагаше с преднина в отделните части.

Прибалтиецът нямаше намерение да се предава и остана верен на атакуващия си подход, който работеше отлично за него и го отведе до преднина от 3:1 гейма във втория сет. Реакцията на левичаря беше светкавична, като темпото се покачи до недостижими за литовеца граници и видяхме очакван обрат в полза на Рафа, чиито силни изяви позволиха на непоставения играч да спечели само още един гейм до края на частта.

Третият сет отново започна с ранен брейк в актива на аутсайдера, но този път той имаше отговор за всички опити на Матадора да го застигне в резултата и се отличи с редица феноменални волета. Надал видимо искаше да приключи нещата бързо в своя полза и гонеше дори напълно невъзможни за спасяване топки, ала Беранкис показваше ниво достойно за най-голямата тенис сцена и заслужено намали изоставането си до 1:2 части.

Изведнъж испанецът заигра в напълно шампионски режим и просто не можеше да пропусне удар, което сериозно обезкуражи неговия съперник и фаворитът се откъсна напред с 3:0. Бившият носител на трофея можеше да достигне до още по-изразителен аванс в геймовете, само че опонентът му прекъсна своето пропадане и отново изравни силите на корта. Накрая Надал намери сили да пречупи последния устрем на прибалтиеца и можеше да отпразнува втората си поредна победа в британската столица.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Надал отново загуби сет, но и този път не допусна изненада на Уимбълдън Калоян Соколов
Теми:  
atp | Обзори | рафаел надал | ричардас беранкис | уимбълдън 2022

Коментари





Следвайте ни в Facebook