Надал: За пръв път от година и половина не усещам болка, трябваше да страдам за успехите

от в 12:55 на 26.06.2022
Мирела Николова

Рафаел Надал постави отлично начало на сезона си, триумфирайки на Аустрелиън Оупън и Ролан Гарос въпреки физическите проблеми, продиктувани от хроничната му травма в стъпалото. След края на Откритото първенство на Франция испанецът се подложи на лечение на контузията, което по всичко личи, че е дало очакваните резултати, и ще можем да видим Матадора отново в действие на Уимбълдън след 3-годишно отсъствие, а ето и какво сподели Рафа на пресконференцията си преди началото на турнира.

За резултатите от лечението и физическото си състояние в момента:

- Тук съм, което означава, че ситуацията се подобрява. Много съм доволен от начина, по който се развива лечението. Опитвам се да не се радвам прекалено много, тъй като не е сигурно какво ще се случи в бъдеще. Въпреки това обаче през последните две седмици има сериозен прогрес. 

Сега вече мога да ходя нормално през повечето дни, почти всеки ден. Това за мен беше основният проблем. Когато се събудя, не изпитвам тази болка, която усещах почти непрекъснато през последната година и половина, така че няма как да не съм щастлив.

Това ми позволява да тренирам пълноценно, което също е от особено значение. През изминалите седмици нямах нито един от онези ужасни дни, в които изобщо не можех да помръдна. Разбира се, някои дни са по-добри от други, но цялостно нещата се подобряват.

За нагласата си преди началото на турнира:

- Имал съм някои успехи тук през годините. Вярно е, че не съм играл в Лондон от известно време, но това не ме притеснява. Пристигам без официални мачове на трева през този сезон, така че ще бъде предизвикателство. В сравнение с другите настилки, на трева трябва да мислиш два хода напред. Непредвидимо е какво ще се случи - с всяко излизане на корта може да печелиш, но може и да загубиш. Просто се опитвам да продължа да се трудя усърдно всеки ден, за да мога да се поставя в добра позиция от самото начало, пък нека видим какво ще последва.

За трудностите и успехите през първите месеци от годината: 

- Случилото се беше чудесно, но вече е минало. Спортът се движи много бързо и не ти дава време да продължиш дълго да мислиш за постигнатите успехи. Титлите от Аустрелиън Оупън и Ролан Гарос завинаги ще бъдат в музея ми, така че съм горд с това.

Втората половина от 2021-ва не бяха лесни. Въпреки невероятния старт на настоящия сезон първите месеци от него също бяха трудни. Последните шест месеца бяха страхотни, ако съдим по резултатите, но трябваше да страдам за всяка една от постигнатите победи. Не знаех дали ще мога да завърша тренировката си или пък съответния мач. Насладих се на това, което ми се случи, но сега е време да продължа напред.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Надал: За пръв път от година и половина не усещам болка, трябваше да страдам за успехите Мирела Николова
Теми:  
atp | интервю | любопитно | рафаел надал | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook