Най-новият турнир United Cup - дати, формат, класиране и шансове на България за участие

от в 15:36 на 29.10.2022
Мирела Николова

Отборната надпревара при мъжете ATP Cup дебютира през 2020 година и бързо се превърна в едно от любимите събития на тенис почитателите, но още от следващия сезон предстои тя да бъде заменена от нов отборен турни, носещ названието United Cup, който обаче повече ще наподобява несъществуващия вече Hopman Cup, тъй като в него ще вземат участие както мъже, така и жени от съответните класирали се страни, като сега ще дадем отговор на някои от най-честозадаваните въпроси относно новосъздадената надпревара.

Кога и къде ще се проведе United Cup? - Първото издание на събитието ще стартира на 29 декември 2022 г. и ще продължи до 8 януари 2023 г., като домакини на срещите от груповата фаза ще бъдат Бризбейн, Пърт и Сидни, докато полуфиналите и финалът ще бъдат изиграни в Сидни. Общият награден фонд ще бъде в размер на 15 милиона долара. 

Колко държави се класират и на какъв принцип? - В United Cup ще вземат участие общо 18 държави, като всеки отбор ще включва трима или четирима играчи както от ATP, така и от WTA Тура. Първите 12 страни ще се класират на база на ранкинга на шестимата най-преднокласирани представители при мъжете и също толкова при жените. Останалите 6 тима ще получат право на участие посредством комбинирания ранкинг на първите ракети на страната при мъжете и при дамите. Държавата домакин Австралия се класира автоматично чрез "уайлдкард". Имената на страните и участниците предстои тепърва да бъдат обявени, като към момента е ясно само, че Русия и Беларус няма да бъдат допуснати. 

Какъв е форматът на състезанието? - Трите града (Бризбейн, Пърт и Сидни) ще приемат по 2 групи от по 3 страни (общо 6 групи в целия турнир), като държавите в една и съща група ще играят на принципа "всеки срещу всеки". Един сблъсък ще включва два мъжки и два женски мача на сингъл, като ще завърши с двубой на смесени двойки. Победителите от двете групи във всеки от трите града ще играят мач помежду си, за да определят трите държави, които ще се класират директно за полуфиналите. Последното четвърто място в полуфиналната фаза ще бъде заето от най-добрепредставилия се тим в плейофите.

Какви са шансовете на България за класиране? - Към момента все още не е ясно на база на ранкинга от коя седмица ще бъдат класирани участниците, но ако вземем под внимание класирането на българските състезатели в момента, то шансовете ни за участие не изглеждат никак оптимистично (Григор Димитров - №32, Димитър Кузманов - №206, Адриан Андреев - №216, Александър Лазаров - №289, Александър Донски - №656, Симон Антони Иванов - №700; Виктория Томова - №92, Изабелла Шиникова - №270, Гергана Топалова - №310, Юлия Терзийска - №523, Диа Евтимова - №596, Денислава Глушкова - №604).

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Най-новият турнир United Cup - дати, формат, класиране и шансове на България за участие Мирела Николова
Теми:  
atp | united cup | wta | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook