Наоми Осака се оттегли от 1/2-финала си на W&S Open

от в 04:54 на 27.08.2020
Петър Колев


Наоми Осака се оттегли от 1/2-финалната си среща срещу Елизе Мертенс на Western and Southern Open в знак на протест срещу расовата дискриманиция и полицейското насилие над чернокожи в САЩ. Тя обяви това в социалната мрежа Twitter и обясни причините за своето решение:

https://twitter.com/naomiosaka/status/1298785716487548928?s=20

"Здравейте! Както повечето от вас може би знаят, аз трябваше да изиграя своя полуфинален мач утре. Въпреки това искам да напомня, че освен спортист, на първо място съм и човек - чернокожа жена. И като такава аз вярвам, че има много по-наложителни неща, на които да обърнем внимание в момента, отколкото да гледаме как аз играя тенис. Не очаквам нещо драстично да се случи, ако утре не изляза на корта, но ако успея да повдигна въпроса в средите на тениса - спорт, който масово се практикува от белокожи, за мен това би било стъпка напред в правилната посока. Гледайки продължаващия геноцид на чернокожи, предизвикан от полицията в САЩ, се чувствам ужасно. Изтощавам се от ежедневната поява на нови "хаштагове" с имена на хора, станали жертва на полицейско насилие. Омръзна ми да провеждам този разговор отново и отново. Кога ще бъде достатъчно? #ДжейкъбБлейк #БреонаТейлър #ИлайджаМакклейн #ДжорджФлойд"

Осака

29-годишният Джейкъб Блейк, споменат в поста на Осака, е бил прострелян в неделя пред трите си деца, докато се е опитвал да сложи край на спор между две жени. Именно заради това вълната от протести в щата Уисконсин избухва още повече, като там вече е обявено и извънредно положение.

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Наоми Осака се оттегли от 1/2-финала си на W&S Open Петър Колев

Коментари





Следвайте ни в Facebook