Национална гордост: Хадад Мая пречупи бивша номер 1 и ще спори за трофея в Торонто

от в 02:59 на 14.08.2022
Мартин Петков

Беатрис Хадад Мая до неотдавна се намираше извън първите 100 в света и предимно се подвизаваше в надпревари от по-ниска категория. През този сезон обаче 26-годишната бразилка се превърна в същинска сензация, след като по време на тревния сезон записа серия от 13 поредни победи, при която триуфмира с дебютните си две титли на ниво WTA.

Световната номер 24 разочароващо отпадна още в първия кръг на Уимбълдън и я видяхме в игра над месец по-късно за старта на американското турне в Сан Хосе, където отново преклони глава в откриващия си двубой. Хадад Мая през тази седмица на WTA-1000 надпреварата в Торонто съумя да възобнови формата си от по-рано през годината, като последователно надви местната любимка Лейла Фернандес, световната номер едно Ига Швьонтек и олимпийската шампионка Белинда Бенчич, за да достигне полуфинал срещу бившата първа ракета на света Каролина Плишкова.

Сблъсъкът представляваше противопоставяне на две тенисистки с агресивен стил, които се радват на безкомпромисен начален удар, като в по-голямата част от времето бяха равностойни, ала разковничето дойде от завидното хладнокръвие на 26-годишната бразилка в ключовите моменти, която се поздрави с най-значимата победа в кариерата си след 2 часа и 2 минути на корта - 6:4 7:6(6). С успеха си световната номер 24 се класира за дебютен финал от подобна категория и ще се изправи срещу двукратната победителка Симона Халеп в опит да завоюва трофея.

Чехкинята имаше правото да открие двубоя с начален удар, ала дебютното ѝ подаване се превърна в същински фарс и след като допусна две двойни грешки, то тя предаде сервиса си в актива на непоставената състезателка, която излезе напред с пробив аванс. Плишкова така и не съумяваше да намери нужния баланс в ударите си, докато бразилката пласираше топката дълбоко в половината на съперничката, с което предизвика нова серия от грешки на бившата номер едно и реализира втори брейк, с който си подсигури преднината. Световната номер 24 получи възможност да подава за частта, при която пропусна три сетбола и позволи връщане на единия брейк, но бързо се реабилитира и посредством стабилно сервиране при втория опит записа началния сет на сметката си. 

Втората част далеч не стартира по желания начин за 14-ата поставена, която изглеждаше близо до това напълно да изпусне всичко извън контрол, ала отрази брейкбол и на свой сред демонстрира характер, за да се поздрави с пробив. Плишкова бе безупречна във всеки един аспект по време на своите сервис геймове и третият сет вече се виждаше на хоризонта, но латиноамериканката не мислеше по този начин и пласира поредица от форхенди върху линиите, за да възстанови паритета в последния възможен момент за 5:5 и броени минути по-късно станахме свидетели на тайбрек.

В дългия гейм инициативата често се менеше между двете полуфиналистки, като всяка от тях имаше възможност да сложи точка на спора, ала в крайна сметка Хадад Мая излезе по-съобразителна и оползтвори втория си мачбол след двойна грешка на бившата номер едно, за да постигне най-голямата победа в кариерата си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Национална гордост: Хадад Мая пречупи бивша номер 1 и ще спори за трофея в Торонто Мартин Петков
Теми:  
wta | wta 1000 | беатрис хадад мая | каролина плишкова | торонто

Коментари





Следвайте ни в Facebook