Не е чудо за един ден: Рибакина надви двукратната шампионка и е финалистка в Мелбърн

от в 12:11 на 26.01.2023
Калоян Соколов

Виктория Азаренка години наред беше сред лидерките в женския тенис, като спечели на два пъти Аустрелиън Оупън и достигна до номер едно в световната ранглиста. Последните сезони обаче не бяха така успешни за ветеранката, която се сблъска с редица здравословни проблеми и дори в един момент беше напуснала топ 100 на света.

Toва накара немалко специалисти да спрат да вярват във възможностите на беларуската тенисистка да се завърне сред елита, но тя не спира да опровергава своите критици през 2023-та и се класира за полуфиналите на любимото си Открито първенство на Австралия, постигайки успех над една от големите фаворитки за трофея, а именно Джесика Пегула, която се намираше в серия от осем поредни победи. Днес пък двукратната шампионка имаше още едно много тежко изпитание пред себе си, тъй като трябваше да премери сили с носителката на трофея от Уимбълдън - Елена Рибакина.

Московчанката се намира на незавидното 25-о място в класацията на WTA, защото не получи точки за триумфа си на "свещената трева", но представителката на Казахстан изглежда пределно мотивирана да достигне до реално полагащите ѝ се позиции в света на тениса. Днес Рибакина направи поредната правилна крачка в тази посока, надделявайки над Азаренка след 7:6(4) 6:3 в един изключително висококачествен двубой, който ще запомним с много агресивната игра и множеството уинъри от страна на двете тенисистки. Така по-високопоставената тенисистка си гарантира място на втори финал в последните три състезания от Големия шлем, а там ще я очаква сблъсък с една измежду непобедената през сезона Арина Сабаленка и сензацията Магда Линет.

Срещата започна с познатото безупречно сервиране на етническата рускиня, която печелеше множество лесни точки директно от началния си удар и беларуската нямаше никакъв шанс на ретур. Постепенно първото подаване на Рибакина изчезна напълно от корта и това позволи на бившата номер едно да влиза в по-продължителни разигравания, където беше неотразима и закономерно реализира пробив за преднина от 3:2.

Отговорът на световната номер 25 беше незабавен и станахме свидетели на нейна зрелищна серия от завършващи удари, при които Азаренка нямаше шанс дори да тръгне към топката и съвсем скоро шампионката от Уимбълдън сервираше за успеха в сета, водейки с 5:3. 33-годишната състезателка не възнамеряваше да се предава и отрази сетбол, след като пласира смайващ минаващ удар от форхенд по правата и паритетът отново властваше на корта при 5:5. 

Двукратната шампионка дори впоследствие достигна до три поредни брейкбола, само че Рибакина демонстрира здрави нерви и намери начин да докара нещата до тайбрек, в който беше абсолютно безупречна и в крайна сметка измъкна тази толкова оспорвана първа част.

Качеството на играта определено спадна във втората част, като Азаренка започна да допуска множество неточности, докато представителката на Казахстан преливаше от самочувствие и на бърза ръка се откъсна с двоен брейк напред за 5:2. Ветеранката нямаше намерение да се предава толкова лесно и отмъкна следващото подаване на съперничката си, ала нямаше сили за постигането на някакъв по-сериозен обрат и заслужено Елена Рибакина се превърна в първата финалистка на тазгодишния Аустрелиън Оупън.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Не е чудо за един ден: Рибакина надви двукратната шампионка и е финалистка в Мелбърн Калоян Соколов
Теми:  
wta | Аустрелиън Оупън 2023 | виктория азаренка | елена рибакина | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook