"Не ме интересува дали ще ме накажат": Джокович се забърка в политически скандал с Косово

от в 14:27 на 30.05.2023
Мирела Николова

Новак Джокович откри тазгодишната си кампания на Ролан Гарос през вчерашния ден, като още в първия си двубой се забърка в политически скандал, заемайки твърда позиция спрямо напрежението между Сърбия и Косово, което отново ескалира през последните дни. След местните избори в Косово се стигна до сблъсъци между полиция и протестиращи, по време на които най-малко 52-ма сърби са били ранени. След края на вчерашния си мач световният №3, чийто баща е роден именно в Косово, написа на камерата "Косово е сърцето на Сърбия - спрете насилието", с което предизвика множество коментари в социалните мрежи, в някои от които дори се призовава да бъде дисквалифициран за това свое действие.

Самият тенисист обаче не съжалява за посланието, като на последвалата пресконференция заяви, че за него няма никакво значение дали ще го накажат и би го направил отново. "Не съм политик и нямам намерение да влизам в политически дебати. Това е чувствителна тема и случващото се в Косово силно ме наранява. Нашите хора са изгонени от общините. Това е най-малкото, което можех да направя. Чувствам се отговорен като публична личност. Като син на човек, роден в Косово, изпитвам допълнителна отговорност да покажа подкрепа за народа и Сърбия. Не знам какво ще донесе бъдещето за Косово и сръбския народ, но за мен е от изключителна важност да покажа подкрепа в такива ситуации.

Не знам какво ще се случи и дали ще бъда наказан, но честно казано, това не ме интересува. Бих го направил отново. Искам да покажа подкрепа към моите сънародници. Винаги съм бил против войните. Съпричастен съм с всички хора, които са в такава ситуация, но настоящите събития в Косово са прецедент в международното право", заяви категорично 22-кратният шампион от Шлема.

Не закъсняха и реакциите от Косово, като графитът с неговия лик в Ораховац е бил залят с черна боя. Същевременно тенис федерацията на Косово също не остана безучастна и обяви, че ще поиска белградчанина да бъде наказан. "Сръбският тенисист Новак Джокович продължи с националистическото си и шовинистично поведение, провокирайки държавата Косово. Подобно поведение не може да бъде оправдано и ние ще поискаме от Ролан Гарос и ATP да го санкционират", гласи изявлението.

Организаторите на Ролан Гарос обаче също излязоха с позиция по темата, обявявайки, че "никъде в официалните правила на турнирите от Големия шлем не е записано какво може и какво не може да казва един играч. Френската федерация по тенис няма да предприеме никакви действия".

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
"Не ме интересува дали ще ме накажат": Джокович се забърка в политически скандал с Косово Мирела Николова
Теми:  
atp | интервю | любопитно | новак джокович | ролан гарос 2023

Коментари





Следвайте ни в Facebook