Не Серина Уилямс загуби, а Кербер победи

от в 17:18 на 16.07.2018
Георги Христов

Беше невъзможно да игнорираме приказния край на Централния корт. Невероятното завръщане. Представянето на века. Кралските особи също бяха там. До финалната точка на битката за титлата на Уимбълдън при жените сценарият сякаш бе изготвен така, все едно е от английска приказка. Голяма част от присъстващите обаче го пропуснаха и дори не го видяха.

Всички бяхме толкова фокусирани върху невероятното завръщане на 23-кратната шампионка от Големия шлем Серина Уилямс след майчинството й, че се вглъбихме в приказката за Пепеляшка, без да погледнем от другата страна на корта. Да гледаме как Ангелик Кербер държи платото Винъс Роузуотър като победител и да четем, че моментът на Серина Уилямс е бил отнет, или пък че някой е развалил нейния щастлив край на историята, всъщност е обидно към германката и невероятното съживяване на кариерата й.

"След 2017-а никой не очакваше да се върна толкова силна и да спечеля третия си трофей от Шлема, този на Уимбълдън, което винаги ми е било мечта”, каза Ангелик, след като стана едва втората тенисистка в историята, която побеждава Серина два пъти на финал от Шлема (другата е... Винъс Уилямс). "Преди две седмици никой не е очаквал, че ще стигна толкова далеч", допълни германката.

Всъщност до момента, в който Кербер не легна на земята със стиснати юмруци, бършещи сълзите от очите й, фокусът така и не попадна върху нея. Дори когато побеждаваше категорично, преминавайки през три тенисистки от първите 18 в ранглиcтaтa и губейки само един сет до финала, Ангелик не бе смятана за достойна за титлата. По дяволите, дори когато водеше във финала със сет и 5:2 във втория, хората очакваха да се напише как Уилямс е обърнала двубоя и нямаха търпение да видят как започва да ниже уинъри и асове. Малцина изобщо не са си помислили, че това няма да се случи.

"От първата до последната точка тя игра невероятно. Определено за мен бе различен мач, защото на моменти тя удряше топката наистина много здраво. Не аз загубих, а тя спечели", каза честно Серина след финала.

При последната й среща с Кербер именно Уилямс бе на печелившата страна на този Централен корт през 2016-а, когато взе седмия си трофей от Уимбълдън. Тогава тя си отмъсти за поражението във финала на Австралия шест месеца по-рано. Ангелик обаче се вдигна от тази загуба, за да ликува и на Откритото първенство на САЩ. Тази 2016 година беляза най-силното представяне на левичарката от Германия, която спечели два трофея от Шлема и игра финал на още един, заслужено достигайки до №1 в света.

След това Кербер просто изчезна, сякаш обречена да последва пътя на момичета като Ана Иванович. Сръбкинята, която през 2008-а спечели Ролан Гарос и никога повече не стигна до финал на Шлема. През 2017-а Ангелик бе на върха на славата, но така и не премина 4-ия кръг на турнир от Големия шлем, напусна Топ 20 и уволни дългогодишния си треньор. Никой нямаше да се изненада, ако не успееше никога повече да се върне към онази форма. През тази година обаче тя се превърна в най-постоянната на Тура, достигайки минимум до четвъртфинал в Мелбърн, Индиън Уелс, Париж и Уимбълдън. Завръщането й в Топ 10 пък бе невероятно и показа колко силна е волята й.

"Без преживяното през 2017-а нямаше да спечеля този турнир. Научих много от миналата година, с всички очаквания към мен и моментите, през които преминах. Научих толкова много за себе си, за това как да се преборя с това. Опитвам се да се насладя на всеки момент сега. След 2016-а бе много трудно да намеря мотивация. Да направя отново подобна година ще е невъзможно. Сега просто се опитвам да подобря играта си, да не мисля толкова много за резултатите и да стана по-добър тенисист и човек. Опитвам се просто да се наслаждавам на тениса отново", споделя Кербер.

Кербер започна Уимбълдън като №10 в света, но бе поставена под №11 в схемата. И след като една по една водещите падаха като домино, новините бяха свързани с техните загуби, а не с прогреса на германката. Това може би е довело до неочакван бонус за нея, чието представяне остана някак в сянката на събитията през всичките тези 6 двубоя до финала, макар след четвъртия кръг да бе останала най-предно класираната в схемата. Кербер обаче не се вълнуваше от интереса към нея. Нея не я интересуваше дали ще е главният герой в историята. Поне не и докато не направи нещо, за което действително си струваше да бъде написано. Е, след показаното в съботния следобед Ангелик Кербер вече не е второстепенен герой.

"Тема Спорт"


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Не Серина Уилямс загуби, а Кербер победи Георги Христов
Теми:  
ангелик кербер | серина уилямс | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook