Неотразим: Григор срази световния №10 и е на първи 1/4-финал за сезона в Ротердам!

от в 17:52 на 15.02.2023
Мартин Петков

Григор Димитров стартира по впечатляващ начин кампанията си на АТР 500 надпреварата в Ротердам, след като на старта в състезанието се разправи за под един час на корта с винаги непредсказуемия Аслан Карацев. Още във втория етап на турнира обаче бившият номер три трябваше да се изправи срещу първото си сериозно изпитание в нидерландския град, а именно петият поставен в схемата и представител на челната десетка в класацията на АТР - Хуберт Хуркач.

В досегашното съперничество между двамата бивши полуфиналисти от Уимбълдън личаха две срещи, като и в двата случая сблъсъците бяха от четвъртфиналната фаза на турнирите от сериите Мастърс 1000 в Индиън Уелс и в Монте Карло, при които българинът се поздрави с две победи, дошли в решителен тайбрек. Всичко това ясно показваше, че когато на корта са Гришо и полякът, то ожесточените битки помежду им са гарантирани, като това се доказа и през днешния ден, след като първата ни ракета беше непоколебим във всяко едно отношение и триумфира с победата в два тайбрек сета, въпреки 19-те аса на представителя на топ 10, след час и 49 минути игра - 7:6(4) 7:6(5).

По този начин световният номер 28, чийто последен финал в Тура датира именно от състезанието в Ротердам и дойде през 2018-а, когато хасковлията отстъпи пред Роджър Федерер, се класира за четвъртфиналната фаза в нидерландския град, като следващото препятствие на пътя му се очертава да бъде един измежду Максим Креси, Алекс де Минор и бившият шампион, който е втори поставен в схемата, Андрей Рубльов.

Началото на двубоя беше поставено със сервис на Хуркач, който още от дебютния си гейм даде тон за доминация на подаващите, на което нашето момче откликна по отличен начин и интригуващите моменти до голяма степен отсъстваха. Единственият случай, в който някой от двамата бивши Мастърс 1000 шампиони спечели три точки в едно противниково подаване, дойде след серия впечатляващи удари от форхенд страната на нашето момче, но до нещо повече не се стигна и логичният изход в откриващата част беше тайбрек.

В него българинът пръв направи крачка в правилната посока след изящно воле в близост до мрежата, което беше последвано от неточност от ракетата на Хуркач и най-добрият ни тенисист поведе с два минипробива при 4:1 точки. Впоследствие петият поставен покачи риска в действията си и смелостта му се ознаменува с успех, след като той възстанови равенството, но оттам насетне класата на Димитров си каза думата и посредством три поредни печеливши комбинации, бившият финалист в надпреварата записа откриващия сет срещу името си.

С настъпването на втората част световният номер 10 далеч не се повлия от негативните емоции, обзели го след загубения дълъг гейм, като дори се създаваше убеждението, че именно той е по-активният тенисист на корта, бележейки уинър след уинър. Така се достигна до седмия гейм, в който Григор имаше предимството и поведе с 40:15, но последва сериозен спад в представянето му и полякът светкавично се възползва, за да реализира първия пробив в срещата.

Отговорът на бившия шампион от финалите на АТР обаче беше повече от съвършен и той ни предостави пълния блясък в играта си, като с една от ювелирните си къси топки нагледно обезкуражи световния номер 10 и без време, паритетът беше възстановен. Идното подаване на Димитров беше напът да се окаже пагубно за него, ала той блесна за пореден път с играта си на мрежата и отрази брейкбол, за да станем свидетели впоследствие на нов дълъг гейм.

В този случай тайбрекът за разлика от по-рано в хода на срещата основно се уповаваше на класата на началния удар от двете страни на мрежата и смяната на полетата дойде при 3:3 пункта. Седмата точка се превърна в преломния момент на двубоя, след като полякът влезе напред в половината си да търси завършващо отиграване на мрежата, но Григор беше подготвен и реализира феноменален минаващ удар от бекхенд, за да се поздрави с минипробив на сметката си, преди броени минути по-късно да узакони изключителния си триумф след неточност на съперника и вдигна високо победоносен юмрук във въздуха.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Неотразим: Григор срази световния №10 и е на първи 1/4-финал за сезона в Ротердам! Мартин Петков
Теми:  
atp | бгтенис | григор | григор димитров | димитров | ротердам | хуберт хуркач

Коментари





Следвайте ни в Facebook