Непоставен полуфиналист: Пол сложи край на приказката за Шелтън на Аустрелиън Оупън

от в 09:29 на 25.01.2023
Мартин Петков

Томи Пол е името, което мнозина от родните почитатели на тениса свързват с онази злощастна загуба на първата ни ракета Григор Димитров във втория кръг на Аустрелиън Оупън 2020, когато никому известеният американец сломи нашенеца в петсетова битка, завършила по крайно драматичен начин. Поглед обратно в наши дни обаче ни дава ясна представа, че световният номер 35 отдавна не е онзи непретенциозен състезател, като в края на миналата година надигра самия Рафаел Надал на Мастърса в зала "Берси", докато през новия сезон той се превърна в един от тенисистите, които се възползваха по възможно най-добрия начин от множеството изненадващи резултати в долната част на схемата на Откритото първенство на Австралия.

Навярно няма да е пресилено, ако кажем, че Пол изтегли един от най-късметлийските жребий изобщо в историята на надпреварата, но какво значение има това, след като той самият съумя да грабне шанса си и макар най-високопоставеният съперник на пътя му да беше Роберто Баутиста Агут, то американецът намери място във фазата на четвъртфиналите. В нея през днешния ден Томи излезе за първи път в кариерата си на "Rod Laver Arena" в американско дерби срещу сънародника си и несъмнено сензацията в Мелбърн - 20-годишния Бен Шелтън, като по никакъв начин не остана очарован от резултатите до момента на колежанския шампион и сложи край на приказката му на Зеления континент, сломявайки го след 3 часа и 8 минути на корта - 7:6(6) 6:3 5:7 6:4. С този си успех световният номер 35 се класира за своя дебютен "мейджър" полуфинал, където в спор за място в мача за отличието ще срещне победителя от суперсблъсъка между Андрей Рубльов и 9-кратния носител на трофея от турнира - Новак Джокович.

Двубоят беше открит със сервис на по-нискоранкирания състезател, като още от първата точка стана ясно какво можем да очакваме от двамата американци в хода на съревнованието им и след като за 12 гейма имаше само един брейкбол, отразен от по-младия американец, то ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек. В него битката беше повече от ожесточена, като преломният момент настъпи едва при 13-ата точка, когато Шелтън заби бекхенда си в мрежата, губейки своя сервис, при което минута по-късно повтори същото упражнение и някогашният екзекутор на Гришо в Мелбърн записа дебютния сет срещу името си.

Във втората част продължителността в размените от основната линия видимо се покачи, като все по-често можехме да наблюдаваме престрелки между длановите удари на американците, като не всичко опираше толкова до сервиса. При преполовяването на сета настъпи и повратната точка, когато брейкболи се откриха пред всяка от двете страни на мрежата, ала световният номер 35 остана далеч по-съобразителен в опита си да ги оползотвори и реализира ключов пробив, извел го впоследствие на една ръка разстояние от крайния успех в срещата.

С настъпването на третата част ефективността на първи сервис за Шелтън нагледно се понижи, като подаването му се превърна в постоянен обект на атаки от вдъхновения Пол и скоропостижно той проби, предусещайки победата. Миг на разконцентрация от страна на по-високоранкирания американец обаче му коства много, след като световният номер 89 напълно в разрез с видяното досега и реализира рибрейк, който затвърди, отразявайки нови три шанса за пробив пред съперника си посредством риска да търси ас и на второ подаване. Импулсът в представянето на младежа се оказа повече от това да оцелее в сета, докато изгубилият ритъм фаворит започна да греши значително повече и от наглед безобидна ситуация допусна куп неточности, а Шелтън намали изоставането си в общия резултат на сблъсъка.

Четвъртата част имаше повече от мечтан старт за световния номер 35, който по възможно най-добрия начин загърби случилото се, прибавяйки към актива си гейма на левичаря. Силите на колежанския шампион същевременно също постепенно с течение на времето го напускаха все повече и той по никакъв начин в моментите си на ретур не съумя да се противопостави на Томи Пол, който необезпокоявано провеждаше своите подавания и напълно заслужено сложи точка на спора, с което подпечата класирането си за полуфиналната фаза в Мелбърн.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Непоставен полуфиналист: Пол сложи край на приказката за Шелтън на Аустрелиън Оупън Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | бен шелтън | томи пол

Коментари





Следвайте ни в Facebook