Несломим: Кузманов бе на 2 точки от загубата, но се пребори за първи успех на US Open!

от в 01:18 на 24.08.2022
Мартин Петков

Димитър Кузманов отсъства от кортовете близо месец, след като достигна полуфиналите на Чаланджъра в Цуг, което му донесе рекордно класиране за световната ранглиста, но впоследствие на втората ни ракета му се наложи да преболедува COVID-19. Процесът на възстановяване за Мико протече по план, както той сам загатна със снимки в социалните мрежи, поради което пловдивчанинът побърза да започне подготовката си за квалификациите на US Open, които стартираха през днешния ден.

Българинът при последните си две участия в пресявките на Голям шлем - Ролан Гарос и Уимбълдън, неизменно достигна решителния двубой за влизане в основната схема, а сега в откриващия си сблъсък в Ню Йорк, който се явява негов дебютен в сезона на твърди кортове, трябваше да срещне спечелилия три Чаланджър титли за годината Лука Нарди. Кузманов изпита сериозни трудности в началната фаза от срещата, като бе на само две точки от поражението, но в типично свой стил демонстрира борбения си характер и осъществи пълен обрат срещу световния номер 173 за 2 часа и 22 минути на корта - 4:6 7:6(5) 6:4. Във втория кръг на пресявките на Откритото първенство на САЩ за световния номер 162 предстои да срещне 25-ия поставен Лиам Броуди.

Пловдивчанинът стартира с лесен гейм на нула, но мигом последва спад в равнището на нашенеца и той трябваше да отразява брейкбол, ала се справи, като пласира дълбоко форхенда си неколкократно и оцеля. Проблемите за втората ни ракета обаче не намериха своя край и той често бъркаше при опитите си да е агресивен, докато за сметка на това 19-годишният италианец остана все така безгрешен на собствено подаване и пробивайки нашенеца в седмия гейм, то дебютният сет бе изпратен в историята, след като един брейк раздели двамата състезатели.

При началото на втората част станахме свидетели на съвсем различен облик в представянето на Мико, който намали с една идея скоростта за сметка на точността в ударите си и това скоро даде искания резултат, след като родният представител взе превес от 3:0. Нарди продължи да поддържа константно ниво и дочака своя момент, когато нервността обзе българина, а възстановяването на паритета просто беше въпрос на време - 3:3. Последва силна серия за сервиращите, при която интригата своебразно напусна корта и логичният изход беше тайбрек. В дългия гейм Кузманов пръв пое инициативата и реализира минипробив, който обаче бързо бе заличен от италианеца и втората ни ракета изостана с 2:5 точки, но точно в този момент на пиадестала излезе борбеният дух на пловдивчанина и той спечели пет поредни пункта, за да може с ас да върне равенството в общия резултат на таблото.

Решителният трети сет започна по възможно най-добрия начин за родния представител, който използва импулса в представянето си и на бърза ръка си завоюва ранен пробив аванс, но поредица от неточности и три двойни грешки означаваха връщане на брейка, с което паритетът отново възцари на корта в Ню Йорк - 2:2. Впоследствие наблюдавахме застой в темпото, ала Мико пръв понечи да разчупи леда и си послужи умело със своя слайс, карайки световния номер 173 да греши все повече и повече, с което получи възможност да атакува, от която се възползва и реализира нов пробив в прочутия седми гейм. Спечелил си правото отново да е в лидерската позиция на корта, то Кузманов се позова на огромния си опит, с който разполага спрямо 19-годишния Нарди, и след проявена хитрост да изчаква напълно часовника за начален удар, съумя да изнерви съперника и по този начин безпроблемно затвори срещата в своя полза за първи успех на тазгодишния US Open.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Несломим: Кузманов бе на 2 точки от загубата, но се пребори за първи успех на US Open! Мартин Петков
Теми:  
us open | бг тенис | димитър кузманов | квалификации

Коментари





Следвайте ни в Facebook