Несломима: Сакари сътвори трети обрат в ИУ и отстрани двукратна шампионка от Уимбълдън!

от в 04:30 на 16.03.2023
Калоян Соколов

Петра Квитова е една от най-обичаните тенисистки в WTA Тура, което се дължи на нейното изключително позитивно присъствие на корта, както и атрактивен стил на игра. Чехкинята преди няколко години трябваше да преживее истински ужас, след като бе нападната с нож в собствения си дом от крадец, който я наръга неколкократно в играещата лява ръка, но бившата номер две се възстанови напълно от тези ужасяващи събития и продължава да ни радва с прекрасния си тенис. Вчера Квитова отрази цели четири мачбола в осминафиналния си сблъсък в Индиън Уелс, отстранявайки световната номер три Джесика Пегула след решителен тайбрек, а днес 29-кратната WTA шампионка бе много близо до това да вземе нов елитен скалп, но в крайна сметка беше елиминирана от миналогодишната финалистка Мария Сакари, която осъществи впечатляващ обрат - 4:6 7:5 6:1. По този начин гъркинята е само на една победа от това да достигне за втора поредна година до финала в Калифорния, но ще трябва да спре Арина Сабаленка, ако иска да постигна тази цел, а шампионката от Аустрелиън Оупън има само едно допуснато поражение през новия сезон и определено няма да бъде никак лесно за Сакари да я надвие.

Началото беше мечтано за ветеранката, която проби още в първия гейм на мача и впоследствие затвърди, макар че на свой ред трябваше да отразява точка за пробив. Левичарският сервис на Квитова създаваше сериозни проблеми на гъркинята и тя често дори не можеше да вкара ретура си в игра, докато двукратната шампионка на Уимбълдън изглеждаше в топ форма и не пропускаше възможност, при която да премине в атака. Тези обстоятелства позволиха на 33-годишната тенисистка да удвои преднината си и тя се откъсна напред с 5:2 гейма, но Сакари отказа да предаде сета без битка и върна единия от пробивите си изоставане. Все пак до някакъв по-сериозен обрат не се стигна, защото Квитова се върна към безупречните си изяви от линията за начален удар и поведе в отделните части.

15-тата поставен продължи да бъде пълна господарка на събитията на корта и незабавно си осигури пробив преднина във втория сет. Сценарият от първата част бе напът да се повтори, тъй като световната номер седем не беше далеч от това да се окаже догонваща с двоен брейк, само че запази присъствие на духа и се измъкна от трудното положение. Чехкинята продължи да настоява и скоро отново можеше да отмъкне чуждото подаване, ала Сакари продължаваше да печели всички важни точки и съвсем скоро дори съумя да изравни резултата. Балканската представителка не спря да живее на ръба и мина през поредни точки за пробив, но в крайна сметка имаше преднина за пръв път от началото на сблъсъка, повеждайки с 4:3. Играта продължи да бъде напълно равностойна до 6:5 в полза на гъркинята, когато тя изпълни отлична къса топка, за да стигне до дюс и след това предизвика две поредни грешки от ракетата на съперничката си, с което си осигури влизането в решителен сет.

Постепенно сякаш силите започнаха да напускат ветеранката, докато нейната съперничка изглеждаше по-свежа от всякога и дори повишаваше интензитета в отиграванията си. Сакари не загуби нито точка в първите си два сервис гейма, а съвсем скоро вече разполагаше и с брейк аванс на сметката си. Квитова веднага реагира и беше в позиция моментално да заличи пасива си, само че изкара няколко поредни топки с огромно отстояние в аут. Облаците се сгъстиха още повече над главата на чехкинята, тъй като тя пропила аванс от 40:0 в следващото си подаване и оттам нататък нямаше повече съпротивителни сили, което подпечата мястото на седмата поставена във финалната четворка на турнира.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Несломима: Сакари сътвори трети обрат в ИУ и отстрани двукратна шампионка от Уимбълдън! Калоян Соколов
Теми:  
wta | индиън уелс | Обзори | петра квитова

Коментари





Следвайте ни в Facebook