Нестандартните екипи на Уимбълдън или когато Федерер и компания нарушиха традициите

от в 15:15 на 26.06.2021
Мирела Николова

По-малко от два дни ни делят от началото на третия за годината турнир от Шлема, а именно Уимбълдън, който се слави широко със своите безбройни традиции. Ягоди със сметана, опашката за билети, нетипична за никой друг турнир по света, матово зелено и лилаво като официалните цветове на Шампионата, дрескод за играчите - всичко това прави Уимбълдън специален турнир, различен от всички други в календара. 

Най-старата тенис надпревара, основана през 1877 г., и до ден днешен изключително много се придържа към своите дългогодишни традиции. Едно от най-стриктно спазваните правила се отнася именно до дрескода - всички тенисисти са задължени да се придържат изцяло към белия цвят на екипите си, които трябва да са максимално изчистени и лишени от различни шарки и други багри. 

Разбира се, през годините множество играчи са опитвали да разнообразят скучните едноцветни екипи с нещо по-нестандартно, а големите имена в спорта също не правят изключение. 

Рафаел Надал и емблематичният му потник

Рафаел Надал прави своя дебют на Уимбълдън през далечната 2005 г. През този сезон той носи характерния за ранните си години потник, комбиниран с дълги шорти под коляното. Въпреки че екипът му не беше напълно в съответствие с официалния дрескод, Матадора продължи да играе на "свещената трева" в този си вид и през следващите няколко издания.

Роджър Федерер и оранжевите подметки на маратонките му

По време на знаменития финал на Откритото първенство на Великобритания през 2008 г. Роджър Федерер се появи на корта в невиждана до този момент жилетка, а в следващото издание той носеше спортен суичър със златни елементи и кантове. През 2013 г. пък маратонките му имаха ярко оранжево на подметките, поради което 8-кратният шампион в Лондон бе помолен да смени модела им за следващите кръгове.

Мария Шарапова и стилният топ

Бившата руска тенисистка Мария Шарапова също невинаги се е придържала изцяло към строгия дрескод на Уимбълдън. През 2008 г. тя внесе голяма доза елегантност и стил, излизайки на "свещената трева" с бели къси панталони в съчетание с потник, леко наподобяващ стила на смокинг. 

Серина Уилямс и бялото ѝ палто

Определено през 2008 г. от Nike са решили да заложат на нещо нестандартно, тъй като това е третият пример за екип извън стандартите в тази класация. През същата година американската легенда Серина Уилямс привлича вниманието на тенис обществеността, след като се появи на Централния корт на Уимбълдън, облечена в чисто бяло палто вместо суичър.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нестандартните екипи на Уимбълдън или когато Федерер и компания нарушиха традициите Мирела Николова
Теми:  
atp | wta | любопитно | мария шарапова | рафаел надал | роджър федерер | серина уилямс | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook