Нестеров и Донски се бориха геройски, но звездната двойка на Нова Зеландия триумфира

от в 01:55 на 05.02.2023
Мартин Петков

Първият ден от историческия за отбора на България финален плейоф за изкачване в Световна група I за Купа "Дейвис", в който тимът на родината ни срещна селекцията на Нова Зеландия, завърши по възможно най-добрия начин, след като сънародниците ни се поздравиха с две победи и при аванс от 2:0 точки се нуждаехме от само още един успех по пътя към узаконяването на триумфа ни. В откриващия сблъсък за втория ден от съревнованието на корта излязоха тандемите на двете страни, като българското дуо в състав Пьотр Нестеров/Александър Донски отстъпи пред специалистите в карето Майкъл Винъс, който е шампион от Шлема, и Артьом Ситак след час и 45 минути игра - 4:6 6:3 3:6. По този начин "кивитата" намаляват пасива си в общия резултат, като след броени минути на корта предстои да видим първата ракета в отбора ни - Димитър Кузманов, който ще се изправи срещу Аджийт Рай в опит да подпечата класирането ни за Световната група I.

В началото на двубоя се забелязваше притеснение в нашенците, което несъмнено беше породено от залога в срещата, като ръката на 19-годишния Нестеров трепна при заставането му на начален удар в дебютните минути и съперниците ни се откъснаха с пробив напред. Типичното за сблъсъците на двойки динамично развитие на събитията на корта ни отведе до следващото подаване на тийнейджъра, когато той демонстрира здрави нерви и първият му сервис спомогна за отразяването на брейкбол, но същевременно новозеландското дуо беше непоколебимо в собствените си геймове и записа откриващия сет на сметката си, губейки общо едва две точки на начален удар в него.

С настъпването на втората част избраниците на капитана ни Валентин Димов видимо се чувствата далеч по-уверени в изявите си, като скоропостижно балансът в съотношението на силите беше възстановен. Повратната точка на сета дойде в осмия гейм, когато при начален удар за специалистите в карето българите показаха стабилност на ретур и акциите им в близост до мрежата бяха ознаменувани с успех, който означаваше пробив в актива на родния ни тандем, донесъл броени минути по-късно изравняване на резултата в отделните сетове, а двубоят предстоеше да навлезе в заключителната си фаза.

На старта на решителната трета част нашите момчета първи оказаха напрежение върху съперниковия сервис, като от ситуация 40:0 достигнаха до дюс, но въпреки това домакините не се поддадоха на емоциите и спечелиха подаването си, за да ни отведат до средата на сета. Тогава в шестия гейм сервисът на Нестеров не беше на нужното равнището и шампионът от Шлема в противниковата двойка излезе на пиадестала с добро предогаждане на действията на българите, като "кивитата" се поздравиха с пробив и до края на срещата не поставиха водачеството си под въпрос, слагайки точка на спора.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нестеров и Донски се бориха геройски, но звездната двойка на Нова Зеландия триумфира Мартин Петков
Теми:  
александър донски | бгтенис | купа дейвис | майкъл винъс | пьотр нестеров

Коментари





Следвайте ни в Facebook