Неузнаваем Григор Димитров допусна обрат от Корда и напусна турнира във Вашингтон

от в 22:37 на 05.08.2022
Мирела Николова

Григор Димитров не бе излизал на корта от над месец насам, след като получи контузия в бедрото по време на първия си двубой на Уимбълдън, и липсата на състезателна практика си каза думата в откриващата му среща на АТР 500 турнира във Вашингтон. Въпреки това нашият сънародник демонстрира борбеност и намери начин да постигне победата, класирала го за осминафиналите.

В битка за място на четвъртфиналната фаза първата ни ракета се изправи срещу 22-годишния местен представител Себастиан Корда, като срещата помежду им се състоя в два състезателни дни поради продължителните валежи в американската столица. Бившият №3 бе повел със сет по-рано тази нощ, когато двубоят бе прекъснат, но при доиграването бе изключително далеч от показаното снощи и ниският процент на вкаран първи сервис, комбиниран с множеството непредизвикани пропуски, станаха причина за загубата му с 6:4 1:6 2:6.

Началото бе по-добро за българина, който показваше търпение в размените от дъното на корта и дочаквайки неточности от ракетата на местния представител, достигна до брейкбол още в дебютното противниково подаване, който материализира след поредния удар на съперника, излязъл извън очертанията на полето. Въпреки ранния си пасив младокът не се нуждаеше от твърде много време, за да намери ритъма си, и съвсем скоро започна да оказва натиск върху сънародника ни, налагайки агресивния си стил. Подпомогнат от пропуски на световния №19, Корда се сдоби с три шанса за връщане на брейка в шестия гейм, но при всеки от тях сервисът на най-добрия ни тенисист му се притече на помощ и той успя да опази преднината си след поредния невърнат начален удар –-4:2.

Хасковлията бързо се отърси от трудностите и получи възможност да увеличи аванса си още в ответното подаване на младока, но непредизвикана грешка от форхенд го лиши от това да поведе с 5:2, и американецът остана близо в резултата. Последва серия от рутинно спечелени сервис геймове за двамата, което означаваше предимство за българина в отделните части.

Димитров продължи с отличните си изяви на ретур и във втория сет, които в съчетание с перфектно изпълнени сечени бекхенди му донесоха нови три брейкбола. Единият от тях бе неутрализиран след намеса на мрежата в полза на домакинския представител, а останалите два отидоха в историята след неспасяеми сервиси. При поредното равенство в откриващия гейм дъждът рязко се усили и двамата тенисисти бяха принудени незабавно да напуснат корта.

След подновяването американецът набързо затвори подаването си в своя полза и за първи път поведе в резултата. Доминацията на сервиращите продължи и в следващите два гейма, но за наше съжаление, във второто си подаване българинът на няколко пъти пропусна първия сервис, което се отрази неблагоприятно на цялостното му представяне и съвсем скоро Корда стигна до два шанса за пробив. След като първият от тях бе отразен с категоричен смач, то при следващия най-добрият ни тенисист допусна непредизвикана грешка и така инкасира брейк - 1:3.

Нашият сънародник не се предаде и достигна до възможност за наваксване на пасива още в ответното подаване на противника след комбинация от дълбок ретур и форхенд уинър. Надеждите на хасковлията обаче бързо бяха охладени след безапелационен ас от местния любимец, който записа нови две бързи точки от сервис на сметката си за 4:1. Трудностите за Григор на начален удар продължиха с пълна сила, тъй като вторият му сервис, на който често бе принуден да играе, ставаше лесна плячка за съперника и не след дълго бяхме свидетели на нов пробив, който окончателно предреши изиграването на трети решителен сет.

Младокът пренесе високото си ниво на игра и в заключителната част, където продължи да бъде по-стабилният от двамата и да налага агресивния си стил. Американецът бе свел неточностите си до минимум, докато пропуските от ракетата на родния ни представител се трупаха един след друг. Играта на световния №19 се влошаваше с всяка изминала минута, от което Корда се възползва, за да достигне до пет брейкбола в маратонския трети гейм, последният от които бе оползотворен след форхенд в аут на първата ни ракета.

В оставащите минути от двубоя Димитров продължи да бъде бледа сянка на себе си и така и не успя да намери начин, по който да излезе от дупката, в която се намираше днес, като след поредната порция непредизвикани грешки от рутинни позиции българинът изостана с втори пробив, след което бе само въпрос на време американецът да триумфира с крайния успех.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Неузнаваем Григор Димитров допусна обрат от Корда и напусна турнира във Вашингтон Мирела Николова
Теми:  
atp | бгтенис | вашингтон | григор димитров | Обзори | себастиан корда

Коментари





Следвайте ни в Facebook