Невинаги родител означава приятел или петимата най-ужасяващи бащи в света на тениса

от в 07:05 на 20.06.2021
Калоян Соколов

Тенисът е спорт, който изисква сериозен разход на ресурси по пътя към успеха и много родители искат на всяка цена да оправдаят инвестициите си. Тези хора започват да приемат собствените си деца като просто един банкомат и се опитват да реализират собствените си мечти чрез тях, а това в крайна сметка води до пагубен ефект и много от тези обещаващи състезатели губят почва под краката си и никога повече не са същите. Сега ще ви разкажем за една малка част от бащите на някои от най-ярките тенис таланти, които са били на път да погубят кариерата на своите най-близки хора.

1. Кристоф Фавиу

Истината е, че синът на Фавиу никога не става голям играч, но няма как да пропуснем името на французина в този списък. Бившият офицер до толкова се вманичава да превърне Максим в следващия номер едно, че редовно дрогира съперниците на детето си с различни допингсмеси преди да излязат на корта. Това довеждало въпросните младежи до състояние на абсолютна преумора, а разплитането на случая идва по възможно най-ужасяващия начин. 

Александър Лагардер се изправя срещу Фавиу-младши и едва се държи на краката си, като впоследствие катастрофира и губи живота си. При аутоспията в организма му биват открити антидепресанти, които момчето никога не е използвало и това насочва следите на полицията към Кристоф. Оказва се, че тенис бащата е дрогирал поне още 27 играчи и е главната причина за приеманаето в болница на голяма част от тях, подлъгвайки ги да приемат различни течности, замаскирани под бутилка вода. В крайна сметка злосторникът е осъден на 20-годишен затвор и рецидивът му е доведен до финал.

2. Майк Агаси

Емануел Агасян е може би сред най-познатите примери в това отношение. Иранецът е бивш олимпийски боксьор, който емигрира в САЩ и променя името си, след като се жени за Елизабет Дъдли. Двойката има цели четири деца, а Майк подлага на истинска казарма всяко едно от тях, опитвайки се да го тласне към професионалния тенис. Последното обаче от тях се оказва готово за тези изтезания и показва неразрушима психика в приключението си към световния спортен връх.

Разбира се, става дума за Андре Агаси, който неведнъж казва колко много е мразил тениса заради баща си. Емануел неведнъж е признавал как останалите му деца са били "опитни зайчета", за да бъде готов за Андре, тъй като той единствен е имал характер да бъде шампион. Родителят многократно е унижавал останалите си членове на семейството, като дори е карал сина си Фили да участва по турнири със счупена китка, защото според него контузията е била по негова вина и е трябвало да носи съответните последствия.

Агасян също така е бил изключително агресивен и винаги е пълнел джобовете си със сол и пипер, ако случайно попадне на улично сбиване. Веднъж малкият Андре става свидетел на спор между баща си и непознат мъж на пътя, като другият шофьор завършва проснат безжинзнено на асфалта, а момчето е сигурно в смъртта на човека.

Деспотизмът на Майк обаче се обръща срещу него, защото и двете му дъщери се женят рано, тъй като не искат да прекарат и минута повече с него, докато бъдещият номер едно в света на тениса става еталон за бунтар и определено няма най-примерното тийнейджърство, докато се оттърси от шока на детството си и намери своя собствен път към пълноценно съществуване.

3. Стефано Каприати

Каприати е определян от мнозина за един от най-изявените тенис злодеи и не е трудно да разберем защо. Мъжът спира дъщеря си от учебни занимания още на 13-годишна възраст с целта да я превърне в топ състезателка и година по-късно вече е успял да намери на момичето многомилионен спонсорски договор. Стефано е толкова обсебен от парите, че кара момичето да лети до едни от най-отдалечените точки на света, карайки я да участва в безсмислени реклами, а парите отиват единствено в неговия джоб.

Той категорично забранява на детето си да дава всякакви медийни изяви, а загубите на Дженифър не му се отразяват никак добре. Веднъж той кара съпругата си и агента на Джен да напуснат местата в нейния бокс, за да не види абсолютно никого, когато напуска корта, докато друг път просто я е игнорирал с дни наред и е не е спирал да я подлага на психически тормоз.

Тези обстоятелства се отразяват пагубно на Дженифър и тя започва да краде и да се дрогира, като съвсем скоро се озовава в арестта заради незаконно притежание на марихуана и извършването на няколко дребни обира. Момичето напуска професионалния спорт още на 18-годишна възраст, ала скъсва всякаква връзка с баща си и след няколко години се завръща в тениса, печелейки три титли от Големия Шлем.

4. Джим Пиърс

Бащата на Мери Пиърс изповядва толкова ужасно поведение, че собствената му дъщеря си изкарва ограничителна заповед спрямо него. Мери си наема бодигарди още в тийнейджърска възраст и се регистрира в хотелите под фалшиви имена, търсейки спасение от своя родител. Самият Джим е бил в псиахиатрично заведение през миналото си и редовно е упражнявал физическо насилие срещу детето си.

Пиърс-старши често е нанасял удари на щерка си непосредствено след нейни загуби, а Мери не е можела да скрие сълзите си, което е правило мъжа още по-агресивен към нея и се е заканвал, че тепърва има още много какво да види. Веднъж насилникът дори пребива жестоко двама фенове, които се подиграват на дъщеря му по време на неин мач и му бива забранено да посещава двубоите ѝ занапред.

Това сякаш сваля напрежението от плещите на младата Пиърс и тя печели три титли от Шлема.

5. Дамир Докич

Изминаха 20 години, откакто Йелена Докич достигна до единствения си полуфинал на Уимбълдън. Там тя губи от Линдзи Дейвънпорт в два сета, но успехът ѝ е забележителен. Вместо похвали обаче тя бива обявена за жалка безнадежда крава от своя баща, който не я прибира обратно и невръстното момиче седи само в съблекалните за играчите, а в крайна сметка чистачката му казва как не може да остане тук и тийнейджърката остава без подслон за през нощта.

Самата Йелена разказва следното за баща си:

"Той стискаше ръка в юмрук и ме удряше. Друг път ме караше да стоя неподвижно, след което ме риташе в пищяла с обувки с остри токчета, които специално си слагаше. Когато виках от болка, той ме връщаше в начално положение и ситуацията се повтаряше. Веднъж се опитах да избягам от него, но той анулира кредитната ми карта, тъй като имаше пълни права над спечелените от мен суми".

Тенисистката дори е на прага от самоубийство и даже си мисли как това ще бъде облекчение за нея. Все пак нейната история става публично достояние и тя успява да се измъкне от лапите на лунатика, с когото в момента не поддържа никаква връзка. Докич не реализира големия си потенциал, само че в момента има прекрасно семейство и е една от най-изявените анализаторки на играта в страната си.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Невинаги родител означава приятел или петимата най-ужасяващи бащи в света на тениса Калоян Соколов
Теми:  
андре агаси | истории и анализи | йелена докич | любопитно | мери пиърс

Коментари





Следвайте ни в Facebook