Няма да има нова №1: Жабер изкова фамозен обрат над Сабаленка и отново е финалистка на Уимбълдън!

от в 18:35 на 13.07.2023
Мирела Николова

Арина Сабаленка се намираше само на два гейма от изкачване до лидерската позиция в световната ранглиста, но Онс Жабер показа изумителна борбеност и съкруши мечтата на беларуската представителка, за да достигне на свой ред до финалния сблъсък на Уимбълдън. Тунизийката изоставаше със сет и 2:4, но впоследствие съумя да спечели 10 от последните 13 гейма в двубоя, за да си подпечата крайната победа с 6:7(5) 6:4 6:3, отвеждаща я до втори пореден финал на "свещената трева".

След като миналата година отстъпи на Елена Рибакина във финалната битка, то в съботния ден световната №6 ще направи нов опит да вдигне първата си "мейджър" титла, като нейна съперничка ще бъде непоставената Маркета Вондрушова.

От самото начало на двубоя качеството на игра бе изключително високо и можехме да се насладим на най-доброто от женския тенис. Сервисът на всяка от двете функционираше безотказно и благодарение на него те получаваха предимство в последващото разиграване. В хода на целия сет не се стигна до нито един пробив, поради което развръзката дойде в тайбрек. Там тунизийката блесна с изумителен уинър от форхенд по правата, но това далеч не бе достатъчно срещу устремената беларуска, чиито мощни удари я изведоха до успеха в откриващата част.

С настъпването на втория сет Сабаленка показа, че не разчита само на мощта в играта си и нееднократно успя да надиграе съперничката си, залагайки на техниката и вариативността в своите удари. Така тя достигна до първия пробив в двубоя и скоро поведе с 4:2, но впоследствие на свой ред допусна спад в концентрацията си и след непредизвикан пропуск от форхенд, комбиниран от двойна грешка, предаде аванса си за 4:4. 

Пропадането на беларуската тенисистка продължи с пълна сила и в следващите минути, когато неточностите ѝ не спираха да се множат, а играта на Жабер се намираше в абсолютен подем. Не след дълго световната №6 успя да постигне втори пореден пробив и влизайки в серия от 4 спечелени гейма осъществи обрат, за да вкара мача в трети решителен сет.

Устремът на арабската състезателка се пренесе и в заключителната част, където тя бе безпогрешна и доминираше по всички показатели. Форхендът продължаваше да бъде най-големият враг на Сабаленка, която в шестия гейм допусна поредица от грешки от рутинна позиция, а това съвсем скоро ѝ костваше пасив от 2:5. Макар световната №2 да спаси четири мачбола, то в края Жабер показа забележително хладнокръвие и пласирайки третия си ас в мача, си подпечата мястото в двубоя за трофея.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Няма да има нова №1: Жабер изкова фамозен обрат над Сабаленка и отново е финалистка на Уимбълдън! Мирела Николова
Теми:  
wta | Арина Сабаленка | Обзори | онс жабер | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook