Никога не е късно: Световната номер 102 е "мейджър" 1/2-финалистка на 34 години!

от в 16:10 на 05.07.2022
Калоян Соколов

Първият четвъртфинал при дамите на тазгодишния Уимбълдън сблъска две сънароднички една срещу друга, като и двете имат своята впечатляваща история. 34-годишната Татяна Мария роди второто си дете през миналата пролет и впоследствие се завърна със серия от загуби, която я извади извън топ 300 на света. По всичко изглеждаше, че ветеранката ще трябва съвсем скоро да се сбогува с професионалния тенис, но преди няколко седмици спечели изненадващо титлата в Богота и се завърна обратно сред първите 100.

Безспорно обаче големият пробив на германката дойде на тазгодишния Уимбълдън, където тя победи последователно три поредни поставени състезателки и се класира за дебютния си четвъртфинал от Големия шлем. Мария навакса два пробива пасив срещу Сорана Кърстя, а впоследствие отрази серия от мачболи в срещата си с Йелена Остапенка, а днес нейната приказка продължи с пълна сила. Това се случи, след като опитната тенисистки надделя над 22-годишната Юле Нимайер, чийто дебютен Уимбълдън най-после приключи - 4:6 6:2 7:5. Така 103-тата в света ще срещна една измежду Онс Жабер и Мари Бузкова в спор за място на финала.

По-младата германка проби още на старта и впоследствие пласира поредица от неспасяеми сервиси, за да затвърди своето предимство. Постепенно Мария се нагоди към мощните удари на съперничката си и все по-успешно миксираше играта с подсечения си бекхенд, ала първото подаване на Нимайер продължаваше да бъде неразгадаем ребус за ветеранката и тя не можа да навакса своя пасив, като по този начин откриващият сет отиде в актива на световната номер 97.

Втората част започна по напълно същия начин и изглеждаше, че 22-годишната тенисистка няма да има никакви проблеми да се класира за финалната четворка в състезанието, но тогава нервното напрежение я обзе напълно. Тогава по-опитната състезателка усети подходящия момент да поеме инициативата, като беше напълно безгрешна в разиграванията от дъното на корта и правеше всичко възможно да държи под напрежение съперничката си. Мария често контраатакуваше успешно, а Нимайер в един момент сякаш отказа да се бори и спечели само още един гейм до края на сета.

Решаващата част най-после противопостави двете на равни начала и битката беше повече от сериозна. Първият сериозен удар беше нанесен от Нимайер, която за трети пореден сет взе преднина от ранен пробив и се доближи на само два гейма от победата. Ветеранката обаче не беше казала последната си дума и изравни за 4:4, а след това спаси брейкбол и оттам насетне не даде никакви шансове на колебливо играещата си сънародничка.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Никога не е късно: Световната номер 102 е "мейджър" 1/2-финалистка на 34 години! Калоян Соколов
Теми:  
wta | Обзори | татяна мария | уимбълдън 2022 | юле нимайер

Коментари





Следвайте ни в Facebook