Никога не гo отписвайте: Изумителен Мъри изхвърли Беретини в 5-сетов спектакъл на АО

от в 09:18 на 17.01.2023
Мартин Петков

Жребият за тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия беше изтеглен миналия четвъртък, като мнозина определиха сблъска между Матео Беретини и Анди Мъри като мачът за откриващия кръг. Очакванията за успех до голяма степен бяха насочени към италианеца, който впечатли с представянето си по време на United Cup, но гладиатор от ранга на бившия номер едно никога не бива да бъде отписван в битките на най-голямата сцена в тениса и носителят на три "мейджър" трофея доказа това твърдение през днешния състезателен ден, който беше белязан от изключително високи температури и наложи изиграването на двубоя при затворен покрив на Rod Laver Arena.

Сър Анди за пореден път в своята кариера остави сърцето си на корта в името на победата, като с равнището си в хода на срещата своеобразно върна лентата назад към годините, за да ни направи свидетели на мача на турнира, в който макар и италианецът да се завърна от пасив от 0:2 сета, то Мъри имаше последната дума и оцеля в битката, продължила 4 часа и 49 минути, поздравявайки се с мечтаната победа - 6:3 6:3 4:6 6:7(7) 7:6(6). По този начин 5-кратният финалист от Аустрелиън Оупън си гарантира място във втория етап на състезанието, където ще срещне един измежду местния любимец Танаси Кокинакис и непредсказуемия Фабио Фонини.

Британецът имаше летящ старт на двубоя, след като безпроблемно причисли дебютното си подаване към своя актив, за да може в последвалия гейм на Беретини да впрегне всичките си усилия в търсеното на ранен пробив аванс. Бившият номер едно още от самото начало зае крайно дефанзивна позиция на ретур със замисъла независимо от всичко да влиза минимум в разиграване, като тези му действия дадоха искания ефект и предвид сериозното количество неточности от ракетата на римлянина, то смятаният за аутсайдер състезател си отвори комфортна преднина в резултата. Постепенно с течение на времето италианецът опита да се реабилитира, като дори в прословутия седми гейм разполагаше с два брейкбола за наваксване на пасива си, но до нещо повече не се стигна, след като Мъри ни направи свидетели на изумителни изпълнения от бекхенд страната си и напълно закономерно записа откриващия сет срещу името си.

Втората част стартира по аналогичен начин с първата, което беше породено от нов спад в сервирането на миналогодишния полуфиналист от турнира и под знака на безбройните му грешки предаде подаването си в сметката на ветерана. Впоследствие страстите утихнаха, като фокусът падна върху сервиращите, които доминираха безвъзвратно, преди сър Анди с поредната си серия на посрещане да реализира втори пробив, с който дублира преднината си в общия резултат на срещата.

В паузата между отделните сетове двамата бивши представители на топ 10 се възползваха от възможността да се приберат до съблекалнята с цел ободрение, като след връщането им на корта то силите бяха напълно изравнени и от самото начало наблюдавахме брейкболи пред всяка от двете страни на мрежата. Беретини, който неизменно се пропукваше в ключовите ситуации до този момент в срещата, съумя да оцелее на собствен сервис и мигновено използва импулса в действията си, за да се поздрави с първия си пробив за мача. Оттам насетне пътят за италианеца в частта беше еднопосочен и той загуби едва три точки в своите геймове, преди да намали изоставането си в сблъсъка.

В разрез с видяното до момента в сблъсъка, четвъртата част се разви напълно праволинейно под господството на началния удар, като не станахме свидетели на нито една точка за пробив и логично тайбрек трябваше да определи крайния изход от нея. В него проследихме скоростна размяна на минипробиви до смяната на полета, която стана при изравнен резултат, докато в минутите след нея римлянинът направи сериозна крачка в правилната посока и спечели маратонско разиграване, за да поведе с 5:4 пункта, имайки следващите два сервиса. Точно в този момент Мъри за пореден път доказа неоспоримата си класа, реализирайки фамозен минаващ удар. Последва ново равенство, при което Беретини опита пасингшот, на който британецът отреагира с плонж, но отиграването му излезе в аут и световният номер 14 при третата си възможност да изравни статуквото на отделните сетове не сгреши, изпращайки двубоя в заключителната му фаза.

Решителната пета част се превърна в досущ еднообразно копие на четвъртата, като интригуващите мигове основно се базираха на изумителните изпълнения на двамата гладиатори, но до нещо повече така и не се стигаше. С настъпването на десетия гейм станахме свидетели на скованост в отиграванията на 5-кратния финалист в турнира, което донесе мачбол пред италианеца, но немислим пропуск в близост до мрежата на опразнен корт означаваше, че битката продължава, а бившият номер едно е все още "жив" в мача и след нови лесни минути за сервиращите, то сблъсъкът влезе в супертайбрек до 10 точки.

В моментите до първата смяна на полетата Беретини ни предложи навярно най-слабите си минути в хода на срещата, след като сбърка поредица от рутинни удари и 3-кратният шампион от Шлема поведе с 5:1 пункта. Оттам насетне окриленият от публиката Мъри не можеше да бъде спрян на собствено подаване и сложи точка на спора в неоспоримия мач на турнира досега.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Никога не гo отписвайте: Изумителен Мъри изхвърли Беретини в 5-сетов спектакъл на АО Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | анди мъри | матео беретини

Коментари





Следвайте ни в Facebook