Никола Ибришимов: Джокович е фаворитът в Мелбърн, Григор ще бъде в топ 8

от в 03:23 на 13.01.2019
Георги Христов

След броени часове започва първият тенис турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия. Пред "България Днес" коментаторът Никола Ибришимов сподели очакванията си за предстоящите битки по кортовете в Мелбърн.

- Никола, ще успее ли Новак Джокович да продължи своята серия от победи в турнири от Големия шлем?
- Това е турнирът, който Джокович е печелил цели шест пъти. Но през последните две години Федерер му отмъкваше славата. Ноле е основният фаворит за спечелване на титлата. Още повече, че Роджър и Надал се събраха в другата половина. Намира се в по-лекия поток. Очаквам с интерес представянето. Освен него има още няколко човека, които ще посегнат с двете ръце към трофея. Федерер ще се опита да завоюва юбилейната си титла номер 100 точно в Мелбърн. Той също има шест отличия в турнира, а освен това е шампион от последните две издания. Видяхме го в супер форма на „Хопман Къп". Изглежда в перфектна кондиция. През последните два сезона играе много силно в първите три месеца от годината. След това винаги има спад. Направи 21 поредни победи през 2018-а. След загубения финал на „Индиън Уелс" резултатите му не успяха да достигнат нивото, на което бяха в началото на сезона.

- Рафаел Надал отново има здравословни проблеми. Какви са неговите шансове?
- Има проблем с коляното и болежки навсякъде по тялото, но е голям боец. Той също е фаворит. Ще се опита по своя начин да спечели втора титла в Мелбърн.

- В края на миналата година Карен Хачанов и Александър Зверев неочаквано победиха Джокович във финали на силни турнири. Ще дойде ли в Мелбърн техният миг?
- Очаквам от Зверев да направи нещо. Рано е още за Хачанов, но може да направи сериозен пробив в турнира. Зверев мисли само за едно. Той няма да е удовлетворен от четвъртфинал, полуфинал или финал. В екипа му беше привлечен Иван Лендъл. Работят 4-5 месеца. Достатъчно време, за да започнем да виждаме плодовете на техния труд. Лендъл направи много за Анди Мъри. Именно това е идеята на Александър Зверев - старши. Лендъл е първият супертреньор, който привличат в екипа, защото не смятам Хуан Карлос Фереро за такъв. Доказан специалист. Може да даде шампионската подправка на Зверев, която му липсваше в турнирите от Големия шлем.

- Григор Димитров направи три мача в Бризбейн. Какви изводи може да бъдат извлечени от играта му?
- Като неподправен оптимист вярвам, че Григор ще направи силен турнир. Всички говорят как е непостоянен. Ако гледаме миналата година, няма как да бъдем очаровани от неговата игра. Мачът му с Милман не беше никак лош. Тази година Григор го елиминира в два сета. Милман сега е по-силен от началото на 2018-а. Тогава Григор го победи в три сета, като спаси мачболи. След това българинът стигна до четвъртфинал на Откритото първенство на Австралия. Сега си мисля, че минимумът е отново мач във финалната осмица. Ще бъде изненада, ако отпадне преди четвъртфиналите. Формата на Григор и партньорството с Андре Агаси ще доведат до силно представяне.

- Какво дава Андре Агаси на Григор Димитров?
- Не вярвам Агаси да коригира техническото изпълнение на отделните удари. Най-важното е от тактическа гледна точка. Валверду е много добър треньор. Дълги години беше в екипа на Анди Мъри. Той е напълно достатъчен за техническата страна. Когато стане дума за тактика, за ключови моменти във важни мачове с топ играчите, ето тук ще се намеси Агаси. Когато Григор зацикли, започне да ниже двойни грешки, тогава ще забелязва с помощта на Агаси какво трябва да промени навреме и ще взема съответните мерки, които двамата ще са предвидили преди мача. Отделно американецът е страхотен пример за подражание. Григор ще играе с различно самочувствие. Ще знае, че Агаси седи в неговия ъгъл.

- При жените отново няма изявена фаворитка. Миналогодишните финалистки Халеп и Вожняцки не показаха най-добра форма в първите мачове от сезона. Коя е с най-сериозни шансове за титлата?
- Сезонът при жените се очертава да бъде същата мелачница, както беше и през миналата година. Ще има различни имена, които изпъкват в различните турнири от шлема. Тук мисля, че ще се завърне един стар познайник, който се казва Серина Уилямс. Гледах я внимателно по време на мачовете от Хопман Къп. Намира се в отлична физическа форма. Серина никога не е била толкова добре подготвена след раждането на своята дъщеря Алексис Олимпия. Имаше огромни проблеми с кондиционното състояние на „Ролан Гарос" и на „Уимбълдън". Беше размазана от Осака в емблиматичния финал от Откритото първенство на САЩ , който ще бъде запомнен повече със скандалите и не толкова със самата игра. Сега Серина е готова да спечели 24-ата титла от Големия шлем. За мен е претендент номер 1 независимо от напредналата спортна възраст.

- Кои други ще се намесят в битката за трофея?
- Има половин дузина състезателки, които са претендентки. Ако нещо стане с американката, очаквам силен турнир от Наоми Осака. Тя е здрава и пълна с енергия. Би трябвало да получи силно самочувствие. Има доста неизвестни около Халеп. Беше със здравословни проблеми през последните седмици. Ще бъде и без своя треньор Дарън Кейхил, който се посвети на децата си. Те завършват училище и той няма да е с Халеп през сезона. Поддържат връзка само по телефона. Румънката отказа да назначи нов треньор. Каза, че се задоволява да говори с него по телефона. Няма нужда от друг. Ангелик Кербер смени своя треньор. Раздели се с белгиеца Вим Фисет, благодарение на който достигна до второто място в ранглистата, печелейки „Уимбълдън". Тя е с нов наставник Райнер Шутлер. Германката игра страхотно в Хопман Къп. Спечели всичките си мачове. Вожняцки беше със заболяване на имунната система в края на миналия сезон. Не знам как ще се справи, но тя е боец и е способна да го направи. Има няколко състезателки, които ще излязат от втора линия като Ашли Барти. Тя ще бъде подкрепяна от публиката. Играе страхотен тенис. 15-а в в световната ранглиста, а след турнира ще бъде в 10-ата според мен. Очаква се пълна какафония.

- Какво друго може да очакваме в турнира?
- Има две теми, под чиито знак ще премине турнира. Първата е свързана с отказването на Анди Мъри. Огромен удар за целия тенис. Той играе с Баутиста-Агут, който е в страхотна форма. Испанецът е абсолютен фаворит предвид състоянието на Мъри. Вероятно британецът ще изчака да минат няколко седмици, за да прецени дали тялото му ще издържи и ще понесе болката, за да изиграе последния си мач на „Уимбълдън". Ще има промени в правилника и най-вече въвеждането на правилото за тайбрек в последния сет. Изключвам „Ролан Гарос", където все още няма официално становище по въпроса. Това спестява страшно много главоболия. Ето сега в първия кръг играят Джон Иснър и Райли Опелка. Те ще направят по 50 аса. Ако нямаше решителен тайбрек, срещата може да се превърне в 7-часов спектакъл за любителите на бомбардировките. Турнирът ще разполага с два закрити корта. Колкото и да е капризно времето, срещите ще вървят.

- Самата настилка е по-бърза от миналогодишната, а и топките също дават повече скорост. По какъв начин това ще се отрази на играта?
- Това ще облагодетелства играчи като Федерер и ще е против Джокович и донякъде Надал. През последната година тенденцията беше по-бързите кортове да стават по-бавни, за да има повече развлечение за зрителите с дълги разигравания. Разликата ще е минимална. Само професионалистите ще правят разлика. „Дънлоп" подписаха 5-годишен договор с „Тенис Австралия" с топките. Нормално е отскокът и движението да са по-различни.

Играй и спечели билети за Sofia Open с Tennis.bg


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Никола Ибришимов: Джокович е фаворитът в Мелбърн, Григор ще бъде в топ 8 Георги Христов
Теми:  
australian open | australian open новини | анди мъри | голям шлем | григор димитров | новак джокович | рафаел надал | роджър федерер | тенис | тенис бг | тенис новини

Коментари





Следвайте ни в Facebook