Николоз Басилашвили защити титлата си в Хамбург!

от в 15:21 на 28.07.2019
В
Николоз Басилашвили защити титлата си в Хамбург! След нова порция блестящ офанзивен тенис грузинецът дублира трофея си в немския град, надигравайки на финала младия Андрей Рубльов след крайното 7:5 4:6 6:3. По този начин Басилашвили печели своята трета титла в кариерата си, като интересен факт е, че и трите титли на грузинеца са от серията ,,АТР 500”!

Още от самото начало на двубоя тенисистите постоянно се ,,разстрелваха” със светлавични удари и от двете страни, като темпото на игра сакаш бе нечовешко високо. Все пак по-трудно започна Басилашвили, чиито проблеми с ниската успеваемост на вкаран първи сервис, присъстващи в играта на грузинеца досега през целия турнир, днес отново бяха налице, а въпреки поредицата от добре изиграни удари от дъното на корта, Николоз така и не съумя да удържи второто си подаване и след прекрасен завършващ удар от форхенд руснакът поведе с 2:1.

Не след дълго брейкът бе затвърден, а като че ли точно от това се нуждаеше миналогодишният шампион, за да се посъбуди. Изведнъж Басилашвили драстично намали грешките, а уинърите от ракетата му започваха да бъдат неизменно явление в този двубой.

Това даде резултат в подаването на Рубльов при 3:2, като руснакът бе подложен под сериозно напрежение благодарение на неотразимите ретури и удари от основната линия на неговия съперник. При точките за пробив обаче младокът съумяваше да вкара чудесен първи начален удар или солиден последвал втори удар, за да отрази тези възможности, като Рубльов дори достигна и до няколко геймбола. Басилашвили обаче не се отказа, а след поредния атомен форхенд от ракетата си грузинецът най-накрая постигна рибрейк от петата си възможност.



Двамата тенисисти се надпреварваха кой може да удари топката по-силно, но като че ли остротата в ударите на грузинеца ставаше все по-опасна, докато Рубльов допускаше все повече неточности в неистовото си желание да притисне съперника си.

Всичко това даде резултат и Николоз достигна до сетбол при 5:4, но в този момент отново началният удар на руснака дойде на помощ, а в крайна сметка Рубльов демонстрира страхотна воля, за да измъкне толкова тежкото си подаване. Четвъртият поставен, от своя страна, започна да печели съвсем безпроблемно своите сервис геймове, а при последвалия такъв на Рубльов Басилашвили отново достигна до сетбол, като този път 21-годишният тенисист се позова на няколко прекрасно насочени обратни удара, за да заличи тази възможност. Последва и нова такава, като Андрей отново демонстрира впечатляващо хладнокръвие, за да я заличи, но и Басилашвили просто ,,не пускаше кокала” и след няколко поразяващи ретура грузинецът се добра и до трети сетбол. Този път Николоз вкара поредния си ,,смъртоносен” ретур, за който Рубльов не намери отговор, като по този начин 16-тият в света прибра сета в торбата си.

https://twitter.com/ATP_Tour/status/1155436770865156096?s=20

И във втория сет свръх високото темпо на игра продължаваше да фигурира, но последва лек спад в иначе невероятното представяне на Басилашвили, който както не допускаше двойни грешки, така и инкасира три такива при 1:1, давайки брейкбол на своя съперник. Все пак Николоз набързо се съвзе и не инкасира пробив, но в ,,Тилдъновия гейм” руснакът отново достигна до брейкшанс, като този път той не сгреши, повеждайки за пръв път от известно време насам в резултата.

Вследствие на това Басилашвили започваше да губи контрол над събитията на корта, като непредизвиканите грешки в играта му се завърнаха с пълна сила, а Рубльов, бидейки солиден на свой сервис, съумя да форсира трета решителна част.



В началото на последния сет обаче силите на полето отново се размениха, като след няколко разфокусирани действия младокът допусна да изостане с 0:40 на свой сервис, а при третия си шанс Басилашвили съумя да нанесе пробив. Последва обаче може би най-слабият сервис гейм на грузинеца в рамките на целия турнир, като след поредица от неточности той инкасира нулев рибрейк, връщайки съперника си в битката за трофея.

Въпреки това Николоз не наведе глава и след три поредни изумителни уинъра от форхенд за трети пореден гейм посрещачът се сдоби с троен брейкбол. Тогава последва и фамозен завърлващ удар от бекхенд на Басилашвили, който окончателно сложи точка на гейма, като този път четвъртият поставен затвърди пробива си благодарение на няколко мощни сервиса, за да поведе с 4:1.

Това успокои още повече шампионът в Хамбург, който отпусна ръката и стигна до две поредни възможности за двоен пробив, но тогава началният удар на Рубльов го измъкна от затрудненията му, а в крайна сметка руснакът ,,остана жив” в двубоя, осъществявайки обрат в подаването си.

Това не повлия ня Басилашвили особено, като след рутинен сервис гейм грузинецът се добра на гейм от крайния успех, но тогава Рубльов пък изигра най-бързия гейм в срещата, за да принуди опонента си да сервира за победата в надпреварата. Николоз обаче изобщо не трепна и след няколко чудесно отиграни сигуации грузинецът в крайна сметка защити трофея си в Хамбург!

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Николоз Басилашвили защити титлата си в Хамбург! В

Коментари





Следвайте ни в Facebook