Нишикори спечели драматичното двудневно шоу срещу Пер и си подпечата четвъртфинален сблъсък срещу Надал

от в 15:35 на 03.06.2019
В
Кей Нишикори спечели вълнуващото тенис шоу срещу любимеца на домакините - Беноа Пер, а мачът се разви в продължение на два дни, след като срещата бе прекъсната вчера поради тъмнина при преднина от 2:1 сета в полза на японеца. Днес Кей довърши задачата си, макар че неговият съперник сервираше за успеха в мача в петия сет, отстранявайки представителя на домакините след крайното 6:2 6:7(8) 6:2 6:7(8) 7:5. По този начин японецът печели своя осми пореден петсетов сблъсък, като за 2019-та той е спечелил и всичките си пет петсетови двубоя. Така на четвъртфинал в Париж седмият поставен ще се изправи срещу топ-фаворита на надпреварата и 11-кратен шампион на Ролан Гарос - Рафаел Надал.

Пер започна двубоя ударно, наансяйки пробив и повеждайки с 2:0 заради колебанията, обвзели азиатския тенисист. Тези колебания обаче скоро се вселиха в самия Беноа, който заигра изключително припряно и допусна да загуби шест поредни гейма, а с това - и откриващия сет.



Във втория Нишикори отрази два поредни брейкбола, преди да прибави седми пореден гейм на сметката си. Това обаче само мотивира французина, който в средата на частта реализира брейк, а скоро и поведе с 5:2. Лекотата, с която Пер играеше в тези минути, предполагаше, че сетът ще бъде безпроблемно спечелен от представителя на домакините, но тогава последва поредния спад на екстравагантния французин, който набързо сдаде аванса си от пробив и допусна изравняване. В крайна сметка тайбрек трябваше да бъде изигран, като в него наглед Нишикори имаше предимство, тъй като японецът си бе изградил аванс от 4:2 точки при първата смяна на полетата. Пер обаче бе на друго мнение и французинът се завърна устремно в резултата, като в крайна сметка от третия си сетбол той най-накрая се пребори за втория сет.



Кей отново обаче рязко вдигна оборотите, нанасяйки ранен пробив и скоро затвърждавайки го за 4:1. Пер впоследствие отрази точка за двоен брейк, намалявайки аванса на своя противник на 4:2, но до края на сета той не съумя да се отчете с повече геймове. Тогава двубоят бе прекъснат поради тъмнина и тенисистите трябваше да възобновят битката на следващия ден.

Представителят на домакините на другия ден излезе на корта със солиден игрови план, като той набързо си издейства предимство от пробив. Беноа имаше възможност да дублира този аванс, но не съумя да го направи, което явно разколеба французина, който скоро допусна изравняване след няколко неточности за 4:4. В крайна сметка двамата трябваше да изиграят нов тайбрек в този двубой, като в него, по подобие на първия, пръв Нишикори излезе напред в резултата, като японецът отново поведе с 4:2 точки при първата смяна на полетата. Последва обаче нов обрат, като Пер съумя да се добере до изравняване.

https://twitter.com/rolandgarros/status/1135502820172554240

Тенисистите същевременно допускаха и множество минипробиви, като началният удар като че ли от оръжие се бе превърнал в недостатък - двамата или се наказваха един друг със смъртоносни ретури, или допускаха изненадващи двойни грешки. В крайна сметка, след като отрази два мачбола, французинът се пребори за успеха и в този дълъг гейм от втория си сетбол, за да форсира решаващ пети сет.

https://twitter.com/_irenka23_/status/1135475089158397954

В него психологическото предимство бе на страната на Пер, който бе свирепо подкрепян от многохилядната публика на корт ,,Сюзан Ленглен". Беноа също бе и значително по-свеж, тъй като той нямаше тежки петсетови двубои досега в турнира за разлика от своя съперник, който прекара близо пет часа на корта в битката си срещу Ласло Джере от третия кръг. 38-мият в света подлагаше под натиск всеки сервис гейм на японеца, като той отново съумя да реализира ранен пробив, а скоро - и да поведе с 4:1. Последва трудно подаване за Нишикори, който трябваше да премине през редица изравнявания, преди да се пребори за този оказал се пивотален в срещата гейм.



В следващото си подаване Пер поведе с 40:15 и изглеждаше, че той безпроблемно ще се доближи на гейм от крайния успех в този драматичен тенис спектакъл, но за сетен път в кариерата си французинът допусна спад в нивото си и след няколко нестандартни за петия сет неточности, както и една двойна грешка, азиатският тенисист се завърна в битката за победата с пълна сила. Дойде ред на нов критичен гейм, като след няколко зашеметяващи ретур уинъра от форхенд шампионът в Лион се добра до скрит мачбол. Той бе отразен от японеца, но скоро последва и втори такъв, като този път французинът отбеляза ретур уинър от любимия си бекхенд, за да поведе с 5:3.



Тогава обаче бе ред на Нишикори да демонстрира класата си, като японецът се позова на няколко изключително солидни отигравания, за да се добере до две поредни точки за рибрейк. Първата бе отразена след мощен начален удар на Пер, но при втората този път бе ред на японеца да изстреля неспасяем ретур, който отново смени ролите в този драматичен пети сет.

Не след дълго, макар че французинът показа чудеса от защита, резултатът бе изравнен за 5:5, когато Нишикори отново достигна до брейкбол след няколко впечатляващи изяви. Началният удар все пак тогава спаси представителя на домакините, но последва нова точка за пробив след поредните неубедителни изпълнения на Беноа, като този път първото подаване излезе встрани, което означаваше, че японецът влезе в разиграване, а в крайна сметка след нова неточност на Пер Нишикори за пръв път поведе в този сет за 6:5. Този пръв път се оказа и достатъчен за него, защото Кей скоро затвърди пробива, с което той затвори този изключително драматичен двубой в своя полза.

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нишикори спечели драматичното двудневно шоу срещу Пер и си подпечата четвъртфинален сблъсък срещу Надал В

Коментари





Следвайте ни в Facebook