Нов български успех на АО: Илиян Радулов не остави шансове на естонец и е 1/4-финалист

от в 03:35 на 25.01.2023
Мартин Петков

Илиян Радулов през последните месеци се утвърди като един от най-големите родни таланти в тениса и достиганията на 17-годишния пловдивчанин до полуфиналите на две от най-големите юношески надпревари - "Еди Хер" и "Ориндж Боул", означаваха пробив в топ 10 на света и резервирано място сред поставените на Аустрелиън Оупън. Именно тазгодишното издание на първия турнир от Големия шлем за сезона представляваше дебютното участие в "мейджър" състезание за тийнейджъра, който получи статута на номер 2 в схемата и не спира да прогресира с представянето си.

Българинът откри кампанията си в Мелбърн с наглед труден успех в три части срещу участващия посредством "уайлд кард" Юта Томида, за да може впоследствие във втория кръг да вземе реванш от Тианхуй Жанг за поражението си по-рано този месец на турнира от категория J300 в Трангалион. През днешния ден вторият поставен в надпреварата трябваше да се изправи срещу естонеца Оливър Оякаар, като нашето момче нямаше никакви затруднения със съперника си и записа своята най-изразителна победа до момента, надделявайки след малко над час игра със 7:5 6:3. По този начин Радулов, който през миналия сезон спечели дебютната си и за момента единствена точка за световната ранглиста при мъжете, се превръща в първият български четвъртфиналист на Откритото първенство на Австралия, като по-късно днес в игра ще видим Адрияно Дженев, и му предстои да срещне Лърнър Тайн от САЩ.

Откриващата част на двубоя протече при сериозна доминация от страна на сервиращите, които неизменно имаха думата на собствено подаване и до нещо повече не се стигаше. Това русло на сблъсъка ни отведе до деветия гейм, в който Илиян нагледно демонстрира хладнокръвие и запази началния си удар от ситуация 15:40, като оттам насетне започва да дирижира случващото се на корта и с пробив в последния възможен момент отмъкна дебютния сет.

На старта на втората част игровото предимство беше изцяло на страната на пловдивчанина, който поема рано инициативата в търсеше на завършващо отиграване и афинитетът му към атаката даде искания от всички ни резултат, а именно брейк аванс за втория поставен, който той бранеше със завидно самочувствие и доведе срещата до закономерен изход с успех в полза на родината ни.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нов български успех на АО: Илиян Радулов не остави шансове на естонец и е 1/4-финалист Мартин Петков
Теми:  
australian open | бгтенис | илиян радулов | юноши

Коментари





Следвайте ни в Facebook