Нов български успех в Созопол: 18-годишен талант с първи четвъртфинал при мъжете!

от в 20:09 на 13.10.2022
Мартин Петков

Развитието на младите играчи в българския тенис през последните години търпи постоянен възход и все по-често родни таланти изгряват на сцената при мъжете и жените. Такъв е и случаят на 18-годишния Янаки Милев, който с всеки следващ турнир неспирно се подобрява, при което резултатите не закъсняха и тийнейджърът през днешния ден на Фючърс състезанието от категория М15 в Созопол постигна успех над световния номер 1492 Габриеле Могини в драматичен трисетов сблъсък - 6:4 5:7 6:3, класирайки се за дебютния си четвъртфинал в надпревара от подобен ранг. В него по пътя към място на полуфиналите за младежа предстои да срещне своя връстник Мартин Павелски, който е ранкиран под номер 1220 и може да се похвали с достигане на подобна фаза на Фючърс турнир.

Милев потегли повече от отлично в двубоя и умело контролираше случващото се на корта, което му позволи да си спечели комфортен аванс от два пробива над противника. Световният номер 1407 не съумя да запази стопроцентова успеваемост в собствените си подавания, като допусна намаляване на преднината му, но остана хладнокръвен в идните минути и записа откриващия сет на сметката си.

Във втората част швейцарецът преобърна събитията на корта в морския град и на самия старт отмъкна гейма на нашенеца на нула, за да излезе напред с 3:0. Родният талант постепенно отново възстанови позицията си на лидер в разиграванията и уверено осъществи обрат, за да си осигури възможност да сервира за победата при 5:4. Точно тогава обаче признаци на нервност в нашенеца и отчаяни опити за атака на Могини проработиха успешно за световния номер 1492, който освен че оцеля, реализира пробив в заключителния гейм, изпращайки сблъсъка в решителната му фаза. 

Тийнейджърът демонстрира сериозна психическа устойчивост в началото на третия сет, предвид изпуснатия шанс за победа по-рано в срещата, като отмъкна откриващото подаване на съперника. Трудностите за Янаки все пак не закъсняха и авансът му беше стопен при 2:2, ала серия от страхотни отигравания на таланта му помогна неколкократно да матира швейцареца, при което поведе убедително с 5:2. За съжаление, Милев отново по подобие на втория сет се пречупи на начален удар за победата, но светкавично се реабилитира и посредством рибрейк узакони успеха си в срещата, слагайки точка на спора след редица драматични събития на корта в Созопол.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нов български успех в Созопол: 18-годишен талант с първи четвъртфинал при мъжете! Мартин Петков
Теми:  
atp | ITF | бг тенис | бгтенис | созопол | фючърс | янаки милев

Коментари





Следвайте ни в Facebook