Нов крал в Рио: Нори повали защитаващия шампион Алкарас и му нанесе първа загуба за сезона

от в 00:51 на 27.02.2023
Мартин Петков

По традиция в седмиците след края на Откритото първенство на Австралия мнозина изявени специалисти на клей избират да вземат участие в цикъла от турнири в Южна Америка за сметка на останалите, предпочели надпреварите на твърда настилка в Европа. През тазгодишната тенис кампания обаче наблюдавахме двама играчи, които се оказаха над всички други, като това са именно Карлос Алкарас и Камерън Нори, които спориха помежду си миналата неделя за трофея от състезанието в Буенос Айрес, където 19-годишният испанец направи своето завръщане в Тура и подплати силното си представяне в "Градът на тангото", триумфирайки с отличието.

Впоследствие двамата шампиони в турнири от сериите "Мастърс 1000" се отправиха към АТР 500 надпреварата в Рио, на която тийнейджърът имаше нелеката задача да защитава титлата си отпреди 12 месеца, когато направи първата крачка към изкачването на върховете в тениса през миналия сезон. Въпреки сензационните участниците във финалната четворка на състезанието в лицето на Бернабе Сапата Мирайес и квалификанта Николас Джари, то топ поставените в схемата се справиха с тези си изпитания в хода на вчерашния ден, при това след трисетови битки, за да оформят финал помежду си за втора поредна седмица.

Днешната им среща в карнавалния град изглеждаше досущ като копие на съревнованието им в аржентинската столица, след като шампионът от US Open поведе със сет и пробив, но тогава дискомфорт от физическо естество в дясното бедро помрачи изцяло стореното от Алкарас, при което левичарят се възползва от възможността си и сътвори пълен обрат, за да вземе своя реванш от доскорошната първа ракета на планетата и го детронира за 2 часа и 43 минути на корта - 5:7 6:4 7:5. По този начин световният номер 13 завоюва своята пета АТР титла в досегашната си кариера и спря топ поставения в схемата от това да се изравни с Новак Джокович по точки на върха в ранглистата.

Още от самото начало на двубоя ибериецът засвидетелства афинитета си към атаката и неизменно търсеше завършващо отиграване, като превръщаше ударите си в уинъри. Парадоксално или не обаче, световният номер 13 пръв достигна до възможност за пробив, след като Карлитос неколкократно пресили форхенда си, изпращайки го в аут, но въпреки това остана хладнокръвен и се възползва от отличния си през днешния ден първи сервис, за да удържи подаването си.

Постепенно с течение на времето пък защитаващият шампион започна да покачва оборотите и продуцираше все повече уинъри в играта си, с което си заслужи цели четири брейкбола, последния от които беше дори сетбол, ала здравите нерви на Нори си казаха думата във важните моменти и той умело се възползва от предимството си на левичар, за да излезе от неблагоприятните ситуации. Желанието на Алкарас да направи първата крачка към трофея още преди чукащия на вратата тайбрек беше видимо, като той спечели надлъгването от основната линия и обърна заключителния 12-и гейм на британеца от 40:30, след като изпълни фамозен ретур уинър от бекхенд, за да запише откриващия сет на сметката си.

На старта на втората част левичарят успя да се абстрахира от случилото се броени минути по-рано и мълниеносно си осигури два шанса за пробив, при които испанецът не се поддаде на напрежението, като оцеля и светкавично употреби придобития импулс в представянето си, за да отмъкне началния удар на съперника и затвърди водачеството си - 3:0. Впоследствие шампионът от US Open беше близо дори да дублира аванса си, но в един момент започна да греши неузнаваемо, като движението му корта вече не беше със същия интензитет и обратно на всички очаквания Нови спечели четири поредни гейма, повеждайки на свой ред в резултата.

Реакцията на фаворита беше повече от впечатляваща и той осъществи пробив, с който възстанови паритета, но проблемите му в идните минути достигнаха съвсем нови висини и британецът реализира рибрейк. В последвалата почивка дясното бедро на световния номер две беше обвито с бинт от физиотерапевта, но това далеч не подобри физическото му състояние и британецът необезпокоявано се поздрави с успеха във втория сет, изпращайки финала в заключителната му фаза.

Решителната трета част стартира по феноменален начин за защитаващия шампион, който в опитите си да свежда разиграванията до минимален брой удари търсеше завършващо отиграване повече от всякога и отбеляза цели шест уинъра в първите два гейма, за да открие разлика от пробив. Подобен рисков стил обаче безспорно представлява нож с две остриета, като испанецът изпита и другата страна на самоотвержените си действия, при която допусна редица неточности и скоропостижно Нори обърна статуквото в своя полза, излизайки напред с преднина от брейк.

Попаднал наглед в безизходица, Карлитос отново не позволи да бъде сломен и с подкрепата на публиката, която застана изцяло зад гърба на защитаващия шампион, влезе в подем, при който пласира два изумителни ретур уинъра, за да възстанови равенството в сблъсъка за пореден път - 3:3. Последваха два бързи гейма в активите на подаващите, преди Алкарас да прибегне до употребата на любимите си къси топки и вездесъщия му форхенд по правата, с което отрази два брейкбола и запази паритета.

Идното подаване на Карлитос се превърна в повратният момент на двубоя, след като тийнейджърът макар и да се завърна от 0:40, то в крайна сметка болката надделя и британецът спечели правото да сервира за титлата. Застанал на начален удар, Нори беше непоколебим в действията си и с ас оползотвори втората си шампионска точка, с което тенденцията, надпреварата в Рио през всичките си девет издания да няма двукратен шампион, продължава.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нов крал в Рио: Нори повали защитаващия шампион Алкарас и му нанесе първа загуба за сезона Мартин Петков
Теми:  
atp | камерън нори | карлос алкарас | карлос алкарас гарфия | рио

Коментари





Следвайте ни в Facebook