Нова сензация в Токио: Шампионът в Шанхай бе повален на старта от първата ракета на Китай

от в 09:38 на 18.10.2023
Калоян Соколов

Хуберт Хуркач постигна огромен тенис подвиг през миналата седмица, завоювайки трофея на Мастърса в Шанхай. Това беше втора титла на това ниво за поляка, който се изкачи под номер 11 в световната ранглиста и се завърна в борбата за класиране на финалите в Торино. Днес обаче тези негови амбиции претърпяха сериозен удар, защото третият поставен загуби още на старта в Токио.

Изненадата беше постигната от Жижен Жанг, като така първата ракета на Китай си отмъсти за случилото се в Шанхай, където Хуркач го спря на 1/8-финалите след тайбрек в решителния сет, а сега отново развръзката дойде по този начин, но имахме различен победител - 3:6 6:4 7:6(4). По този начин непоставеният тенисист си осигури място в 1/8-финалите, където ще премери сили с бившия 1/2-финалист на Аустрелиън Оупън - Аслан Карацев.

Двубоят започна кошмарно за фаворита, който допусна пробив още в първия гейм, а китаецът впоследствие затвърди предимството си с нулев гейм в своя полза, за да поведе с 3:1. Оттам насетне обаче играта на азиатеца тотално се разпадна и макар Хуркач да пласираше едв 45 процента от първите си подавания в корта, то това не му попречи да влезе в серия от пет поредни гейма в своя полза, осъществявайки обрат в откриващия сет.

Шампионът в Шанхай не спря дотук и реализира мигновен брейк за начало на втората част, което наглед елиминира интригата в сблъсъка, само че ролите се обърнаха и Жанг до голяма степен си отмъсти за случилото се в предходния сет, печелейки 5 от следващите 6 гейма, за да вкара мача в трета решителна част.

Там полякът най-после стабилизира началния си удар, въпреки че беше направил едва 5 аса към този момент от сблъсъка, но световният номер 57 изобщо не отстъпваше и сантиметър от основната линия, като именно той беше по-активен от двамата в разиграванията. Все пак Хуркач дочака своя момент и имаше три точки за пробив в седмия гейм, само че по-нискоранкираният играч не трепна и в крайна сметка се стигна до тайбрек.

Там азиатецът наглед се откъсна решително напред, повеждайки с 5:1 точки, ала фаворитът заличи двата си мини брейка пасив и разполагаше с началния удар, изоставайки с 4:5. Последва страхотен ретур на Жанг, с който той си осигури два поредни мачбола, а световният номер 11 допусна лековата грешка от форхенд в следващото разиграване и се строполи на земята в разочарованието си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нова сензация в Токио: Шампионът в Шанхай бе повален на старта от първата ракета на Китай Калоян Соколов
Теми:  
atp | жижен жанг | Обзори | токио | хуберт хуркач

Коментари





Следвайте ни в Facebook