Нова шампионка от Шлема напусна Уимбълдън, след като бе спряна от Томлянович

от в 15:25 на 02.07.2022
Калоян Соколов

Барбора Крейчикова изпрати невероятен изминал сезон, в който достигна до номер две в световната ранглиста и освен това се поздрави с дебютната си титла на сингъл в Големия шлем, триумфирайки на Ролан Гарос. Чехкинята прогресираше игрово с всяка една изминала седмица и мнозина очакваха тя да се бори за място на върха в класацията на WTA. Късметът обаче не беше на нейна страна, защото Барбора получи тежка контузия по време на надпреварата в Доха и трябваше да отсъства за цели три месеца от кортовете.

Крейчикова все пак преодоля своята травма и се завърна, за да защитава трофея си в Париж, само че беше спряна в откриващия си мач от тийнейджърката Даян Пари, а впоследствие отпадна на старта и в Ийстбърн. Уимбълдън се оказа далеч по-успешен за бившата номер две, която с лекота намери място в третия кръг, но там трябваше да преглътне поредно разочарование, защото претърпя поражение от Айла Томлянович. Непоставената състезателка започна комшарно срещата, само че постепенно успя да подобри играта си и заслужено триумфира - 2:6 6:4 6:3. Така австралийката намери място в осминафиналите на турнира, където по всяка вероятно ще премери сили с непобедената от 37 двубоя насам Ига Швьонтек.

Мачът стартира с размяна на ранни пробиви, ала Крейчикова сервираше далеч по-солидно и тормозеше много своята опонентка с подсечените си бекхенди. Томлянович не съумяваше да намери постояноство в отиграванията си, докато чехкинята показваше най-добрата си игра от дълго време насам, което я изведе до преднина от 5:1 гейма и скоро сетът отиде в нейния актив.

Втората част промени съотношението на силите на корта, тъй като 44-тата в световна реализира ранен брейк и изглеждаше, че е на път да обърне нещата в своя полза, но допусна пореден спад в нивото си и паритетът беше възстановен. 13-тата поставена дори можеше на свой ред да се откъсне напред с пробив, когато изведнъж австралийката влезе в напълно безпогрешен режим и нямаше никакви проблеми с това да пласира уинъри от всяка една позиция. Крейчикова също демонстрираше качествена игра, като не отстъпваше инициативата, но накрая капитулира и имахме равенство в общия резултат.

Решителният сет ни предложи сериозна битка и двете състезателки се стараеха да действат максимално агресивно. Грешките почти отсъстваха в тези минути, а зрителите се наслаждаваха на един двубой изпълнен с първокласен тенис и имащ напълно отворен завършек. Томлянович първа намери път към отнемането на подаването на съперничката си и получи правото да сервира за крайната победа, само че чехкинята веднага имаше шанс за осъществяването на рибрейк. Тогава непоставената тенисистка впечатли с поредица от топки върху линиите, с което подпечата мястото си в осминафиналите на Уимбълдън.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нова шампионка от Шлема напусна Уимбълдън, след като бе спряна от Томлянович Калоян Соколов
Теми:  
wta | айла томлянович | барбора крейчикова | Обзори | уимбълдън 2022

Коментари





Следвайте ни в Facebook