Нова звезда на хоризонта: Френски тийнейджър шокира Циципас и е финалист в Антверп!

от в 20:42 на 21.10.2023
Калоян Соколов

Артур Фис хвърли голямата бомба на ATP 250 надпреварата в Антверп. Единственият тийнейджър в топ 50 изигра феноменален мач и надделя над топ поставения Стефанос Циципас със 7:6(5) 7:6(4), за да се класира за своя втори финал на ниво ATP, след като през месец май триумфира пред родна публика с купата в Лион.

Световният номер 7 за пръв път от два месеца насам записа последователни победи на официален турнир и заяви, че тренира по-здраво от всякога, а досега наистина се представяше на изключително високо равнище в хода на седмицата, но 19-годишният играч даде сериозна заявка, че съвсем скоро може да се превърне в една от големите нови звезди на световния тенис.

Така Фис ще излезе в утрешния ден срещу Александър Бублик в пряк сблъсък за титлата, след като шампионът от Хале надви с 2:0 сета Максимилиан Мартерер в другия полуфинален сблъсък на надпреварата в белгийския град.

Младокът изглеждаше притеснен в началните минути и Циципас веднага се сдоби с точка за пробив, но избърза в опита си за нанасяне на завършващ удар и 4-ият поставен съумя да измъкне дебютния си сервис гейм в срещата. Постепенно французинът се освободи от нервното напрежение и впечатляваше с невероятни си атлетизъм, който определено изненада фаворита и на него му се налагаше непрекъснато да прави допълнителни отигравания, а това водеше до сериозен брой грешка от ракетата на гърка.

38-ият в света също така все по-често се осмеляваше да играе агресивно и демонстрира невероятно ускорение от своя форхенд, като нанесе пореден уинър, за да достигне до сетбол при 5:4 в своя полза. По-високоранкираният състезател отвърна с поредица от страхотни сервиси и възвърна паритета в резултата, след което на свой ред можеше да отмъкне сервиса на тийнейджъра, ала той не трепна и се стигна до тайбрек.

Там Фис нанесе решителния си удар в десетата точка, когато изкара съперника си от корта с няколко мощни форхенда и накрая завърши с рутинно воле, за да се сдобие с два сетбола. Циципас спаси първата възможност с отлично изградена акция към мрежата, но последва негова неточност от бекхенд и откриващата част завърши с успех на 19-годишния тенисист.

Кризата при Циципас продължи с пълна сила във втория сет, тъй като той веднага се оказа изправен преди три брейкбола и последния шанс беше оползотворен от младока, който предизвика поредна грешка от страна на именития си съперник. Водачът в схемата продължи да се бори и веднага можеше да осъществи рибрейк, само че Фис пласира смело драйв воле, за да се измъкне от трудното положение, което беше последвано от неспасяем сервис и двете точки за пробив бяха неутрализирани, а аутсайдерът затвърди своето предимство.

Оттам насетне тазгодишният финалист на Аустрелиън Оупън стабилизира много началния си удар, но нямаше абсолютно никакви шансове на ретур и французинът получи възможност да сервира за победата, имайки аванс от 5:3. Тогава нервите отново за момент завладяха неопитния играч и на четири пъти той беше застрашен от рибрейк, а накрая стомната се счупи и балканецът изравни при 5:5. 

Последваха два уверени гейма за подаващите и това доведе до нов тайбрек, в който четвъртият поставен на бърза ръка се откъсна напред с два мини брейка за 5:1, но гъркът не беше казала последната си дума и намали своето изоставане до 4:5. Младокът обаче не трепна в решителните мигове на дългия 13-ти гейм и се поздрави със сензационен триумф, маркирайки втората си победа над представител на топ 10 в своята кариера.

 

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нова звезда на хоризонта: Френски тийнейджър шокира Циципас и е финалист в Антверп! Калоян Соколов
Теми:  
atp | антверп | артур фис | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook