Новак Джокович триумфира в Мелбърн за рекорден осми път и се завръща на върха на ранглистата!

от в 14:45 на 02.02.2020
Марк Хаджижеков
Новак Джокович е осемкратен шампион в Мелбърн! Това се случи, след като сърбинът направи обрат във финалния мач на Australian Open 2020 срещу Доминик Тийм! Ноле изоставаше с 1:2 сета, но намери сили да обърне развитието на двубоя, за да се поздрави с драматичното 6:4 4:6 2:6 6:3 6:4 в среща, продължила точно четири часа! Това означава, че от понеделник Джокович ще се завърне на върха на световната ранглиста на ATP при мъжете!

В началото на първия сет Джокович изцяло доминираше случващото се на корта, като сърбинът набързо поведе с 3:0. Ноле печелеше подаванията си безметежно, докато Тийм често трябваше да преминава през опаности от пасив от двоен пробив и редица изравнявания в своите сервис геймове.



Все пак „Доминатора” не загуби подаването си отново, като при 4:2 последва изненадващ спад на сърбина, който допусна рибрейк, а скоро и изравняване на геймовете. В този момент обаче Тийм сякаш загуби концентрация и наново загуби сервис гейма си, което позволи на Джокович да поведе в отделните части.



Въпреки това австриецът намери начин да се мобилизира и на свой ред поведе с пробив през втората част. Последва сходно развитие на втория сет с това от първия, като този път бе ред на Тийм да бъде догонен в резултата, но при 4:4 именно Джокович инкасира решителен брейк, позволил на неговия съперник да достигне до паритет в сетовете.



Нивото на световния номер две ставаше все по-ниско, докато Тийм вдигаше оборотите постоянно. Това доведе до изумителната серия от четири поредни гейма за „Доминатора”, който изглеждаше напълно непреодолим на корта в тези моменти.



От друга страна, Джокович допускаше множество нехарактерни непредизвикани грешки, като сърбинът не рядко изпускаше и нервите си и губеше време в пререкания със съдията на стола.

Все пак Ноле имаше възможност за връщане на единия от пробивите при 5:2, но в този важен момент отново Доминик бе безкомпромисен и не след дълго по-младият тенисист двамата поведе напред в сетовете.



„Джокера” трябваше да отразява поредния брейкшанс на свой сервис в началото на четвъртия сет, когато сърбинът изигра по блестящ начин комбинацията сервис-воле, а впоследствие спечели и подаването си.

Оттогава нататък Ноле успя да намери начин да стабилизира представянето си, като вторият поставен изчака перфектния момент да пробие, а именно при 4:3, когато Тийм допусна серия от пропуски, костващи му четвъртата част от срещата.



Затвърждаването на брейка се оказа проблематично, тъй като Тийм възвърна експлозивността в ударите си и достигна до две възможности за връщане на пробива, но в тези моменти Джокович за сетен път демонстрира шампионския си манталитет и съумя да измъкне подаването си, за да поведе с 3:1 гейма.



Джокович започваше все повече да контролира събитията на корта, като Тийм трябваше да се надява на изключителни изпълнения, за да печели точки и да се крепи в мача.

Резултатът скоро сочеше 4:2 в полза на сърбина, който достигна и до скрит мачбол, но в този момент сервисът на Доминик заработи по перфектен начин, за да може петият поставен да се задържи близо до съперника си в петата част.

Това доведе до неприятности за Джокович, който се наложи да спасява подаването си от пасив 15:30, но до изненада отново не се стигна, като сърбинът се доближи на гейм от крайния успех.

Това бе и последният шанс за Тийм, тъй като Джокович бе категоричен при сервирането за мача, а по този начин сърбинът се поздрави с осмия си трофей в Мелбърн!

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Новак Джокович триумфира в Мелбърн за рекорден осми път и се завръща на върха на ранглистата! Марк Хаджижеков

Коментари





Следвайте ни в Facebook