Новак Джокович с поредна великодушна проява към своите колеги

от в 16:07 на 22.02.2021
Мирела Николова

Новак Джокович спечели рекордна 9-а титла на Откритото първенство на Австралия в неделя, побеждавайки Даниил Медведев в последователни сетове. Това беше и 18-и трофей от Шлема за световния номер едно, като в същото време той прибави към сметката си $2.13 милиона.

Тази цифра обаче е приблизително с 1 милион долара по-малка от паричната награда за шампиона от миналата година, въпреки че наградният фонд на Откритото първенство на Австралия през 2021 година бе увеличен със 7 милиона долара. Сумата от $1 милион, която Ноле трябваше да получи, беше разпределена между играчите, загубили рано в квалификациите и началните кръгове на надпреварата.

Не е изненадващо, че това решение е било повлияно не от някого друг, а от самия Джокович. Оказва се, че от известно време насам сърбинът е настоявал да се намалят паричните награди, които се дават на състезателите за победа в заключителния етап на турнира, за да се увеличи заплащането на отпадналите в ранните кръгове.

През първата седмица на февруари главният изпълнителен директор на Аустрелиън Оупън Крейг Тайли похвали усилията на Джокера за по-равномерно разпределение на наградния фонд:

„Факт е, че значително намалихме паричните награди на победителите, но играчи като Новак Джокович и Серина Уилямс се съгласиха парите да бъдат разпределени по-равномерно, предоставяйки на по-ниско ранкираните състезатели възможност да спечелят повече, тъй като те бяха най-големите потърпевши от изминалата трудна година“, обясни Тайли. "Смятаме, че това е страхотна идея, и искам да подчертая, че аз не съм имал никакво участие в тази тяхна инициатива."

Уместно е да се отбележи, че Новак Джокович всъщност не е дарил 1 милион долара от паричните си награди на по-необлагодетелстваните финансово играчи, както се твърди в социалните медии. Приносът на сърбина за увеличеното заплащане на загубилите по-рано в надпреварата трябва да се разглежда повече като задкулисна кампания, отколкото като дарение. И все пак няма съмнение, че това е великолепна проява от страна на Новак, който неведнъж се е застъпвал за своите колеги, макар понякога да не среща общественото одобрение.

Колко повече всъщност спечелиха неговите колеги благодарение на усилията му?

През 2020 г. играчите, загубили в първия кръг на квалификациите, взеха приблизително $15 700, докато тази година те са получили $19 322. Елиминираните в първия кръг на основната схема през 2020 г. спечелиха $71 000, а сега те се прибраха със $77 000 по-богати. За тенисистите, които не успяха да преминат втори кръг пък, бяха отпуснати допълнителни $15 000 повече спрямо предходната година.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Новак Джокович с поредна великодушна проява към своите колеги Мирела Николова
Теми:  
Аустрелиън Оупън | новак джокович | серина уилямс

Коментари





Следвайте ни в Facebook