Новак Джокович срещу Даниил Медведев - анализи, очаквания и коефициенти

от в 13:01 на 20.02.2021
Калоян Соколов

Новак Джокович и Даниил Медведев безспорно заслужиха мястото си на финала на тазгодишния Аустрелиън Оупън, след като показаха постоянно високо ниво на игра в хода на целия турнир и не оставиха шансове на съперниците си в предходните фази. Световният номер 1 винаги влиза в ролята на фаворит, когато става дума за двубой на любимия си "Род Лейвър Арена", но този път случаят далеч не е такъв, защото руснакът се намира в серия от 20 поредни победи и е надиграл всички активни членове на топ 10 през последните два месеца.

Сърбинът има предимство от 4-3 в преките дуели, само че руснакът е спечелил три от последните им четири мача. Те се срещнаха за последно на Финалите в Лондон през 2020-а, като световният номер четири надделя с 6:3 6:3. Именно последните двубои са тези, които трябва да се вземат под сериозно внимание, защото повечето от победите на Ноле са постигнати във времето, когато Медведев все още не е направил големия си пробив и имат сериозна давност.

Медведев и Джокович определено са двамата най-добри играчи в света на твърди кортове към момента и сблъсъка между тях се очаква с огромен интерес, като шансовете изглеждат напълно изравнени, но нека все пак с вас да се опитаме да поразмишляваме кой от двамата ще има известно предимство в срещата и каква тактика трябва да приложи всеки един от тях, за да има шансове за победа.

Как Джокович може да спре серията на Медведев?

В това противопоставяне сякаш имаме двама непобедими тенисисти, имайки предвид серията на руснака от поредни успехи и осемте титли на балканеца в Мелбърн. Джокович има предимството на опита в такива срещи и е намирал пътя към победата в наглед невъзможни за него ситуации и няма как да бъде отписан, макар своите проблеми с травмата на коремните мускули през седмицата, както и на пръв поглед по-добрата форма на неговия опонент.

Джокович се справя с напрежението по начин, който се явява химера за всеки друг състезател в Тура. Обикновено тежките ситуации карат играчите да стават пасивни и несигурни в действията си, докато точно тогава Ноле изважда най-добрия си тенис на показ, което ще му бъде от полза за пореден път.

Психологическото предимство категорично е на страната на световния номер 1, тъй като той никога не е губил на финала на Аустрелиън Оупън, а Медведев достига до такава фаза едва за втори път на Голям шлем и това може да му окаже негативно влияние, както например се случи в Ню Йорк с Доминик Тийм и Саша Зверев.

Друго предимство на сърбина е неговият форхенд, който има способността да изостря далеч повече от своя съперник и да контролира с него разиграванията от основната линия. Това ще принуди Даниил да навърти сериозен километраж в предстоящата битка, което ще направи срещата изключително физически изстискваща за Медведев.

Световният номер четири може безпроблемно да наложи своя стил, който изисква сериозно тичане във всяко едно разиграване, ако става дума за краткия формат, само че не съм убеден дали ще издържи да играе по този начин, при положение че се стигне до четири или пет сета, където Джокович би трябвало да бъде значително по-свеж.

Късите слайс бекхенди са поредното оръжие, към което вероятно Новак ще се обърне. Той ще може чрез тях да привиква противника си на мрежата, а всички знаем, че там Медведев категорично не е в стихията си. Джокович трябва да използва своя коронен бекхенд по правата, за да притиска руснака и да го кара да играе възможно по-голям брой форхенди в движение, защото това е една от пропускливите страни в играта на Даниил и определено може да бъде експлоатирана.

Условията също несъмнено са в полза на Ноле, защото кортът е значително по-бавен през вечерните сесии и това ще му позволи да се справя по-добре с ретурите си, както и да отразява част от атаките на своя противник, а това определено може да лиши световния номер четири от значителен брой лесни точки и да разстрои игровия му план.

Как Медведев може да свали короната от главата на краля в Мелбърн?

Даниил може би разполага с най-добрата комбинация от сервис и ретур в съвременния мъжки тенис. Медведев изцяло неутрализира началните удари на Циципас и Рубльов, които далеч не отстъпват в този компонент на Джокович, и едва ли балканецът ще може да печели толкова лесни точки на сервис през утрешния ден.

Руснакът винаги създава огромни трудности на сърбина, защото е също толкова постоянен като него, удря топката също толкова дълбоко, защитава се и покрива корта също толкова добре, а всичко това създава усещането, че Джокович играе срещу една по-висока собствена версия и е принуден да страда за успеха си във всеки един момент.

Почти всички съперници на световния номер 1 губят разсъдъка си, щом разиграването се удължи прекалено и се пропукват в избора си на удари, само че Медведев има нужното търпение, за да се надиграва с Джокович и да се опази от прибързани грешни решения, като дори Ноле по-често не е издържал на размените от основната линия в предходните им сблъсъци и е прибягвал към смяна на темпото.

Сърбинът е в етап от кариерата си, в който се опитва все повече да съкращава точките, но срещу Медведев това ще бъде абсолютно невъзможно, тъй като руснакът не дава лесни топки за завършване и същевременно може да върне в игра удари, които биха били потенциални уинъри в мач с някой друг съперник.

Самочувствието на световния номер четири също би трябвало да има своята роля. В момента Медведев се чувства непобедим и е склонен да излиза от затруднените положения с лекота. В хода на турнира го видяхме уморен, раздразнен и даже несигурен в дадени ситуации, но никога стегнат. Руснакът притежава далеч по-голяма психическа устойчивост от своите връстници и именно той изглежда като човека, който е готов да свали Джокович от трона му в Мелбърн.

Очаквания и коефициенти

Наистина ми е невероятно трудно да избера победител измежду тези двамата. Истината е, че пътят на Медведев беше далеч по-впечатляващ през надпреварата, само че Джокович изглежда изцяло възстановен от по-ранните си физически проблеми и това отново поставя нещата в изравнена позиция.

Определено очаквам руснакът да прояви някаква доза нервност, която сърбинът да използва, за да изгради известно психологическо предимство. Ако световният номер четири се отърси по най-бързия начин от нервите и започне достатъчно добре двубоя, то бих казал, че той ще има силите да преодолее съпротивата на Джокович и моята крайна прогноза е четирисетов успех в полза на по-младия от двамата играчи.

Букмейкърите посочват сърбина за по-вероятен победител в сблъсъка, предлагайки коефициент от 1.80 за негов триумф, докато ставката за Даниил се котира на 2.00, но това далеч не е гаранция за подобно предстоящо развитие и тепърва ни предстои да видим каква ще бъде развръзката в Откритото първенство на Австралия. Двубоят пък отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Новак Джокович срещу Даниил Медведев - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
Анализи | Аустрелиън Оупън | даниил медведев | новак джокович | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook