Новак Джокович срещу Карлос Алкарас - анализи, очаквания и коефициенти

от в 12:55 на 16.07.2023
Калоян Соколов

Време е за голямото шоу в Лондон! Карлос Алкарас и Новак Джокович ще излязат този следобед в сблъсък за трофея на Уимбълдън и смело можем да кажем, че двубоят обещава да се превърне в поредния тенис спектакъл между двамата най-добри играчи в момента, който ще се превърне и в дуел за първата позиция в световната ранглиста. Джокович играе за спечелването на осми трофей на "свещената трева", с който ще изравни рекорда на Роджър Федерер по този показател, както и 24-та титла в историята на Големия шлем.

Алкарас пък ще опита да завоюва първия си трофей на най-стария тенис турнир, като сложи край на изключителната доминация на сърбина в Лондон, който неизменно триумфира в последните 4 издания на надпреварата и няма загуба на централния корт от 2013 г. насам. Битката между двамата ще стартира в 16:00 часа българско време, а нека с вас да поразсъждаваме как всеки от тях би могъл да достигне до успеха:

Съперничество:

Досега двукратният шампион и испанецът са се срещали два пъти, като имат по една разменена победа. Началото на съперничеството им бе поставено през миналата година на Мастърса в Мадрид, когато Карлитос надделя след тайбрек в третия сет в полуфиналната фаза. Втората среща помежду им пък се състоя преди малко повече от месец, тъй като двамата се изправиха един срещу друг в полуфиналите на Ролан Гарос. В първите два сета имахме възможност да се насладим на изобилие от първокласни разигравания, преди 20-годишният тенисист да крампира в началото на третата част, след което просто не успя да остане конкурентен на именития си противник и сърбинът надделя в 4 сета.

Какво би могло да изведе Карлос Алкарас до успеха?

Носителят на трофея от US Open разполага с един от най-добрите кик сервиси в тениса, чрез който е способен да затрудни сериозно дори човек с ретурите на неговия днешен съперник. Ноле е безспорен доминант по отношение на посрещането в историята на тениса, но има трудности, щом топката е насочена към неговия бекхенд и се вдига над нивото на раменете му.

Тогава обикновено ще последва сравнително къс ретур, а младокът е в състояние да завършва топката непрекъснато чрез бързи комбинации, пласирайки уинър още след втория удар. Водачът в схемата би могъл също така да прибягва до смяна на темпото с високи дълбоки топки, които биха му дали възможност да атакува мрежата, където се чувства изключително уверен в собствените си възможности.

Условията също са сериозен бонус за ибериеца, защото кортът ще му позволи да има нужното време, за да доминира с безпощадния си форхенд и цялостно да задава темпото на игра. Вариацията на Алкарас е друго негово сериозно предимство. Категорично световният номер едно е състезателят с по-разнообразна селекция от удари и обича да рискува точно в моментите на най-сериозно напрежение.

Това е коренно различен подход с този на по-опитния тенисист, тъй като той просто се превръща в една стена за връщане на топки, която не може да бъде преодоляна, но Карлитос определено не е тенисист, чийто тенис е напълно едноизмерен и може да изненада Джокович с къси топки и атаки към мрежата във всеки един възможен момент.

Къде се крият предимствата на Новак Джокович?

36-годишният ветеран е изиграл 8 финала на Уимбълдън, докато това ще е едва дебютна поява в толкова напреднала фаза на Шампионата за неговия опонент. Все пак не вярвам това да е чак толкова сериозен бонус за Джокович, защото Алкарас вече е "мейджър" шампион и десетки път ни е доказал как не се страхува от най-големите предизвикателства в спорта.

Седемкратният шампион би могъл да заимства подхода на Яник Синер, тъй като именно италианецът се явява вероятно най-тежкият съперник досега в кариерата на Алкарас, а Джокович и Синер имат доста сходства в играта си. Балканецът трябва да се опита да е значително по-агресивен от обикновено, отнемайки от времето за реакция на топ поставения.

Испанецът се чувства много по-комфортно, когато води играта и необезпокоявано може да изпълнява своя форхенд с широк замах, само че Ноле трябва да елиминира това негово предимство и да се старае разиграванията да бъдат неутрални. По този начин мощта на по-високоранкирания играч ще бъде в голяма степен неутрализирана и той ще търси агресивни продължения от крайно неизгодни позиции на корта, което ще доведе до сериозен брой непредизвикани грешки от неговата ракета.

Определено сърбинът има предимство в най-важната категория, а именно комбинацията между сервис и ретур. Джокович би трябвало да печели повече лесни точки с началния си удар, както и да вкарва повече топки в игра, щом застане на линията за посрещане, а това може да направи разликата при толкова изравнени сили на корта.

Очаквания и коефициенти:

Преди началото на турнира, то имах своите резерви към това, че Алкарас би имал шанс срещу Джокович в мач на трева, въпреки че световният номер едно спечели титлата в Куинс. Това се дължеше на невероятната серия от четири поредни трофея от страна на сърбина на Уимбълдън, както и на в пъти по-големия му опит върху настилката. Младокът обаче вдигаше нивото с всеки един изминал мач в надпреварата и в последните два мача не даде нито сет на състезатели от ранга на Холгер Руне и Даниил Медведев, а това ни показва, че е готов игрово за предизвикателството от другата страна на мрежата.

Все пак за мен опитът би трябвало да вземе превес в днешната схватка на корта, защото испанецът никога не е играл финал на Уимбълдън, а и вероятно има твърде голям респект от 23-кратния "мейджър" шампион, както стана видно от срещата им на Ролан Гарос, така че моята е прогноза е за 4-сетова победа в полза на Джокера.

Букмейкърите също дават известно предимство на Джокович, предлагайки коефициент от 1.53 за негов краен успех, докато ставката на испанеца показва 2.62, макар че тези предварителни прогнози не са гаранция за развитието на срещата и ние се надяваме, че ще станем свидетели на едно незабравимо тенис зрелище, което вие ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Новак Джокович срещу Карлос Алкарас - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | анализи и превюта | карлос алкарас | новак джокович | Превютa | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook