Новак Джокович срещу Ник Кирьос - анализи, очаквания и коефициенти

от в 09:37 на 10.07.2022
Калоян Соколов

Финалната битка на тазгодишното Открито първенство на Великобритания ще противопостави един срещу друг Новак Джокович и Ник Кирьос, като предварителните очаквания са за един изключително вълнуващ и наситен с емоции сблъсък. Излизайки на корта за рекорден 32-ри финал от Големия шлем, сърбинът ще преследва четвърти пореден трофей на Уимбълдън и общо седми в кариерата, докато за ексцентричния австралиец това ще бъде едва първа поява в подобен етап на "мейджър" надпревара. 

Без съмнение световният №1 влиза като фаворит в срещата, но това далеч не изключва шансовете непредвидимият канберец отново да поднесе изненада, тъй като всички сме наясно колко опасен тенисист може да бъде, когато има правилната нагласа и показва това, на което е способен. Само няколко часа ни делят от началото на дългоочаквания двубой, а дотогава нека поразсъждаваме какво бихме могли да очакваме от двамата финалисти.

Съперничество:

До този момент Джокович и Кирьос имат два официални мача помежду си, като всеки от тях е завършвал с победа за бившия №13. Още по-притеснителното за белградчанина е, че не е успявал да спечели дори един от четири изиграни сета досега срещу днешния си съперник. Споменатите срещи обаче са с давност от над 5 години и датират от времето, когато австралиецът се намираше във върхова форма, успявайки да надделее над 20-кратния шампион от Шлема в надпреварите в Акапулко и Индиън Уелс, провеждащи се в две поредни седмици.

Какви са предимствата на Джокович спрямо Кирьос?

Безспорно опитът в подобни мачове е сериозен плюс в актива на топ поставения. Джокович е спечелил 6 от 7-те си финала на Уимбълдън и е в серия от 27 поредни победи на този турнир, докато Ник излиза в първия си "мейджър" финал и никога не е участвал в двубой, който дори се доближава по значимост до предстоящия му сблъсък със сърбина. Знаем колко непредвидим може да бъде Кирьос от ментална гледна точка и неведнъж в миналото сме го виждали да се разпада под нервното напрежение, така че залогът може да се окаже твърде голям, за да бъде понесен от нервите на австралиеца.

Ретурът е ударът, който отличава Новак Джокович от всички останали играчи в Тура. Бившият номер едно е играл финали на "свещената" трева срещу съперници с невероятен начален удар, визирайки Роджър Федерер, Кевин Андерсън и Матео Беретини и не е губил от никого измежду тях. Вероятно сервисът на канбереца е още по-опасен и неминуемо ще създаде проблеми на балканеца, но си спомнете по какъв начин привикна доскорошният номер едно към първото подаване на Тим ван Райтховен в хода на тяната среща и оттам насетне нидерландецът нямаше никакъв шанс да се противопостави.

Сърбинът със сигурност ще успее да започе множество разигравания на равни начала, когато посреща и не мисля, че непоставеният тенисист притежава нужните оръжия, с които да печели подобен тип точки. Бившият номер 13 ще усети сериозно напрежение, ако не печели обичайните си лесни точки от начален удар и вероятно ще последват множество негови лоши решения и непредизвикани грешки в опитите си да е неразумно агресивен.

20-кратният носител на "мейджър" титли трябва да се опитва да движи опонента си по целия корт, тъй като Кирьос не е известен с добрата си игра в защита и определено е силно уязвим, щом инициативата не е в неговите ръце. Също така трябва да отчетем, че Ник често е неспособен да вкарва собствените си ретури в игра, а сервисът на Джокович е много солиден през турнира и водачът в схемата спечели цели 82 процента от точките на първото си подаване в своите двубои срещу Яник Синер и Камерън Нори. Това са двама състезатели, които определено имат предимство спрямо Кирьос на този елемент и разполагат с по-сериозни аргументи от основната линия срещу шесткратия шампион, което наглед дава огромно предимство на Джокович.

Какви са козовете на Кирьос, с които би могъл да постигне сензация?

Както вече казахме, то австралиецът се е пропуквал сериозно психически в дадени срещи, само че неведнъж сме виждали и другото му лице. Тогава световният номер 40 е изцяло освободен от всякакъв вид напрежение и е способен да победи всеки един съперник, практикувайки своя антисистемен тенис. Именно непредсказуемостта на канбереца е огромен негов бонус. Балканецът не е играл срещу него през последните пет години и трудно би могъл да предвиди какво го очаква от другата страна на мрежата, защото Кирьос често изненадва даже самия себе си и определено е способен да влезе в главата на своите опоненти.

 Длъжни сме да отчетем, че второто подаване на Ник е в пъти по-качествено от това на всички предходни съперници на Джокович. 27-годишният състезател не се страхува да рискува с него и често тази стратегия му се отплаща, като именно този начин на игра би могъл да го отведе до повече тайбреци в срещата, в които шансовете са напълно изравнени. Освен това австралиецът притежава първокласни офанзивни качества, а така водачът в схемата не би могъл да си позволи да е прекалено защитен в подхода си, тъй като всяка една по-плитка топка ще бъде завършвана от Кирьос с лекота.

Друго основно оръжие за аутсайдера ще бъде бекхенда му по диагонала. Непоставеният тенисист изпълнява много плоско този удар и топката лети ниско над мрежата, като впоследствие почти не отскача от корта. Това ще затрудни сериозно Ноле при евентуални размени на обратни удари и не би му позволило да генерира скорост при следващото си отиграване, предоставяйки инициативата на опонента.

Коефициенти и очаквания:

Колкото и опасен съперник да е австралиецът, то Джокович определено знае много по-добре как да действа в подобен тип мачове и притежава по-завършена игра, с която да неутрализира силните страни на канбереца и да извади своите такива на показ. Очаквам разликите между двамата играчи да бъдат малки, ала балканецът би трбявало да се възпозлва по-успешно от възможностите си и предвиждам негова победа с 3:1 сета.

Едва ли е изненада за някого, че Новак Джокович е сочен за големия фаворит от букмейкърите. Ставката за успех на сърбина е 1.26, докато евентуален триумф на Кирьос бива оценен на 4,10. Тези предварително прогнози баче често биват опровегавани и ни предстои да се насладим на едно невероятно шоу с непредвидима развръзка.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Новак Джокович срещу Ник Кирьос - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и истории | Ник Кирьос | новак джокович | превюта | уимбълдън 2022

Коментари





Следвайте ни в Facebook