Нови герои на "свещената трева": Двама непоставени играчи достигнаха до 1/8-финалите

от в 21:45 на 08.07.2023
Мартин Петков

Надпреварите от Големия шлем по традиция винаги ни предлагат изненади, като тазгодишното издание на Уимбълдън също не пропусна да ни направи свидетели на такива и във втората седмица на най-стария тенис турнир ни предстои да наблюдаваме изявите на четирима непоставени тенисисти. Първите два състезатели от тази "черга", класирали се за осминафиналите в All England Club, бяха Роман Сафиулин и Даниел Галан Риверос през вчерашния ден, докато в хода на днешните битки върху "свещената трева", то към тях се присъединиха още Иржи Лехечка и Кристофър Юбенкс.

За самия Юбенкс обаче би било трудно да кажем, че това му представяне на третата "мейджър" надпревара за сезона е плод на случайност, след като той вече завоюва титлата на трева в Майорка, а вчера повали в четири сета първата ракета на домакините Камерън Нори, за да ни отведе до успеха си по-рано днес, дошъл в три тайбрека, над своя съименник Кристофър О'Конъл - 7:6(5) 7:6(3) 7:6(2). По този начин за световния номер 43 предстои дебют в осминафиналите на турнир от Големия шлем, където също така ще срещне Стефанос Циципас.

В откриващата част на двубоя двамата непоставени тенисисти си размениха по един пробив, като в даден момент О'Конъл разполагаше дори със скрит сетбол, но американецът се справи със заплахата. В последвалия тайбрек пък Юбенкс имаше пълното превъзходство по отношение на играта в атакуващ план и заслужи успеха в него.

Вторият сет пък се оказа всячески лишен от интригуващи моменти и на бърза ръка бяхме отведени до нов дълъг гейм, в който сервиращите продължиха да властват изцяло, допреди след смяната на полетата да станем свидетели на два поредни ретур уинъра от едноръкия бекхенд на шампиона в Майорка, който благодарение на тези си изпълнения направи нова крачка по пътя към победата. Третата част успя да ни предложи някои вълнуващи моменти и шансове за пробив се откриха пред всекиго от двамата, но въпреки това в крайна сметка ни предстоеше да наблюдаваме трети тайбрек, като в него представянето на американеца бе най-доминантно и той сложи точка на спора.

 Иржи Лехечка, познат ни като изненадващият четвъртфиналист от Аустрелиън Оупън 2023, пък същевременно се изправи срещу другата голяма сензация от Мелбърн, а именно полуфиналиста тогава Томи Пол, като двамата ни предоставиха епична 5-сетова битка, в която американецът бе устремен към обрат от 0:2 части, но световният номер 37 "не изпусна питомното" и заслужи победата - 6:2 7:6(2) 6:7(5) 6:7(9) 6:2. В следващия си мач, явяващ се негов дебют във втората седмица на Уимбълдън, чехът предстои да срещне Даниил Медведев.

В третата част световният номер 15 най-после намери път към сервиса на своя колега и осъществи ранен пробив, ала мигновено инкасира рибрейк и отново трябваше да станем свидетели на 13-и гейм, като непоставеният тенисист уверено поведе с 5:3 точки, но американецът спечели следващите четири разигравания и намали изоставането си в сблъсъка. В четвъртия сет пък се откриха по три брейкбола пред всекиго от двамата тенисисти, впечатлили с представянето си на Аустрелиън Оупън, но до нещо повече не се стигна и бяхме отведени до нов тайбрек, в който Лехечка навакса пасив от 2:6 и дори си осигури мачбол при 8:7 в своя полза, но 16-ият в схемата устоя на напрежението и изпрати двубоя в заключителната му фаза.

Решителният пети сет в първата си половина протече напълно под контрола на подаващите, които уверено дирижираха случващото се при собствен сервис, преди да бъдем отведени до шестия гейм, когато световният номер 37 реализира фундаментален пробив, за да пречупи съпротивата на Пол, като впоследствие повтори стореното и още на ретур се поздрави с дебютното си класиране за топ 16 на Уимбълдън.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нови герои на "свещената трева": Двама непоставени играчи достигнаха до 1/8-финалите Мартин Петков
Теми:  
atp | Иржи Лехечка | кристофър о'конъл | кристофър юбенкс | томи пол | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook