Новото време не прощава и на Уимбълдън:Турнирът е на път да отмени още една традиция

от в 20:59 на 08.11.2022
Калоян Соколов

Тенисът винаги е бил сред спортовете, в които традициите са били силно застъпени и рядко сме ставали на някакви сериозни промени в правилника през годините, а самото провеждане на мачовете не се е изменило особено от самото създаване на играта. Все пак новите технологии не подминаха и състезателите на корта, като вече голяма част от турнирите използват електронна система вместо съдии на линиите, докато надпреварите от Големия шлем въведоха правилото за супер тайбрек в решителния сет, за да направят срещите по-кратки и съответно по-привлекателни за новите фенове и телевизиите, които искат да закупят правата за въпросните двубои.

На Уимбълдън обаче нещата продължават да се случват все едно сме в самата зора на тениса и традициите не се бяха изменяли изобщо от създаването на събитието до ден днешен. Това обаче се промени през тази година, защото организаторите решиха вече да се провеждат двубои в първата неделя на турнира и явно тази крачка от тяхна страна е вдъхнала увереност на тенисистите да се борят за още нововъведения в състезанието и сме на път действително да станем свидетели на втора отменена традиция в най-стария тенис турнир на планетата.

Всички знаем как състезателите са задължени да играят в изцяло бял екип, което важи и за тяхното бельо. Тази мярка пък изглежда крайно неудачна от гледна точка на тенисистките в WTA Тура, защото на телевизионния екран често се случва белия цвят да прозира и това определено причинява сериозно неудобство на дамите, докато са на корта.

Навярно повечето от вас помнят, че през този сезон Михаела Бузарнеску беше помолена да смени бюстието си, защото то беше черно на цвят, а самата тенисистка зае такова от своята треньорка, тъй като нейното щеше да разкрие твърде много за зрителите на корта и пред малкия екран.

Самата легендарна Били Джийн Кинг се обяви твърдо против белите екипи, заявявайки че в нито един спорт не можем да видим съперници носещи еднакво облекло и това причинява огромен дискомфорт за хората пред екрана и също така разказа за вече известните ни притеснения на повечето тенисистки, които трябва да проверяват екипите си на всяка една пауза, ако се намират в месечния си цикъл. 12-кратната шампионка от Шлема веднага получи подкрепа от страна на Джуди Мъри и бившата първа ракета на Великобритания Хедър Уотсън, докато самите организатори явно са склонни да се вслушат в критиките по свой адрес и вече предприемат действия за позволяването на бельо с цвят по избор.

Източник: Tennishead

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Новото време не прощава и на Уимбълдън:Турнирът е на път да отмени още една традиция Калоян Соколов
Теми:  
wta | любопитно | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook