Обзор на WTA за сезон 2019 и какво да очакваме през 2020

от в 20:28 на 29.12.2019
Максим Енчев


През сезон 2019, за разлика от мъжкия тенис, където само двама си разменяха първата позиция в ранглистата, при жените цели три  дами размениха водачеството. Симона Халеп започна годината като лидер в класацията, но със спечелването на Мастърса в Маями и титлата на Ролан Гарос, Ашли Барти се възкачи на "трона", следвана на стотина точки от Наоми Осака и на малко повече от: Каролина Плишкова, Бианка Андреску, Елина Свитолина и други. Това само по себе си показва за равностойния сезон на топ състезателките.



С най-висок точков актив са естествено четирите Големи Шлема, носещи 2000 точки за шампиона, а след тях се нареждат четирите Премиер надпревари, носещи 1000 точки за победителката. През изминалия сезон имаше пет от осем различни шампионки в осемте най-силни тунрира за сезона - Ашли Барти, Наоми Осака, Симона Халеп, Бианка Андреску и Кики Бертенс.

Ашли Барти завършви сезона под номер 1, като постигна чудесни резултати. Тя спечели първата си титла от Големия Шлем на Ролан Гарос, също така спечели и турнира в Маями (Премиер), както и Шампионата на WTA. Също така австралийката бе избрана за "Играч на годината" на WTA.


Наоми Осака спечели втора титла от Шлема през изминалия сезон. Това се случи на Откритото Първенство на Австралия, като на финала тя се справи в невероятен мач срещу Петра Квитова 7-6 5-7 6-4. Други големи нейни  успехи  бяха титлите на турнирите в Пекин, както и домашния ѝ в родния ѝ град Осака.



23-кратната шампионка от Големия Шлем Серина Уилямс имаше доста тежък сезон. Уилямс изигра едва девет турнира през целия сезон. Тя игра на Откритото Първенство на Австралия, двете задължителни надпревари в Индиан Уелс и Маями, където отпадаше рано. На Уимбълдън, Серина стигна до финала, където обаче допусна тежка загуба от Симона Халеп. Тя се върна на Роджърс Къп в Канада, където също стигна до финала, но после се отказа малко след началото на мача си срещу Бианка Андреску. След като се завърна на ЮС Оупън тя отново стигна до финала на надпреварата, но отсъпи на Бианка Андреску, което сложи край на сезона на американката.

Бианка Андреску изпрати един чудесен сезон, като завърши с актив от 48 победи и само 7 загуби. Тя спечели първата си титла от Голям Шлем на ЮС оупън, както и турнирите в Индиан Уелс и Торонто. От Бианка определено можем да очакваме нови силно резултати и атака на върха, ако всичко е наред със здравословното й състояние.



Симона Халеп спечели своята втора титла от Шлема през този сезон, като това стана на Уимбълдън. Румънката направи един от най - добрите си турнири, губейки  само един сет по пътя към триумфа. Халеп не спечели други титли през сезона, но игра финал  в Мадрид, където загуби от Кики Бертенс, а също така стигна до последния мач и в Доха.



"Кралицата на асовете" - Каролина Плишкова спечели четири титли през сезона и го завърши на второто място в ранглистата. Тя стана шампион още в дебютното състезание за годината ( Брисбън), както и на надпреварите в Ийстбърн, Гуанджоу и Рим. През сезон 2019-та, Каролина отбеляза цели 488 точки от начален удар, с които тя отново оглави класацията по този показател.



През новия сезон също така можем да очакваме дори още по-силна конкуренция от младите надежди, които вече започват да имат сериозно участие при разпределението на призовите позиции.

Имена като Белинда Бенчич, София Кенин, Жил Тайхман, Арина Сабаленка, Даяна Ястремска, Маркета Вондрушова и други ще започнат все по-често да се появяват в крайните фази на елитните  турнири.

Белинда Бенчич беше отличена с приза за завръщане на годината, печелейки две титли - Дубай ( Премиер 5) и в Москва (Премиер), като също така игра и финал в Майорка (Интернешанъл). За напред можем да очакваме много сериозни успехи от нея.



София Кенин, която беше избрана за "Най-подобрен играч през годината",също постигна невероятни резултати. Тя спечели две титли от сериите "Интернешанъл" в Хобарт и Майорка, а също така игра два други финала, както и четвърти кръг на Ролан Гарос.

Арина Сабаленка е друго име, което ще започнем все по-често да чуваме през идните месеци. Спечели три титли на сингъл през сезона -" Интернешанъл" в Шънджън през Януари, "Премиер 5" в Ухан през Септември и най-голямата ѝ титла е на малките финали на WTA отново в Шънджън, побеждавайки на финала Кики Бертенс. В Големите Шлемове тя не се представи на ниво, но през 2020-та със сигурност очакваме тази тенденция да се промени.



Жил Тайхман е още едно интересно име в женския тенис. Тя е на 22, родена в Барселона, Испания, но играеща за Швейцария. През сезон 2019-та, тя спечели две титли на ниво Интернешанъл в Прага и Палермо, както и няколко титли от ITF. Определено е една тенисистка, чието развитие очакваме с интерес.

Даяна Ястремска пък е друга млада надежда, която бележи огромен прогрес. Стилът на игра на тази украинска тенисистка е много агресивен, удря топката плоско и има чудесен ретур. Със сигурност рано или късно нейните успехи на голяма сцена ще дойдат. През този сезон тя спечели две титли на сингъл от категория "Интернешанъл" в Тайланд и Страсбург, а новото й сътрудничество със Саша Бажин определено ще й е от голям плюс.

Сезонът за българските тенисистки не мина лошо. Първа ракета на България остава Виктория Томова, завършвайки на 148-та позиция, печелейки 1 ITF титла и имайки няколко добри участия на WTA турнири.
Изабелла Шиникова също имаше нелош сезон, като завоюва две ITF титли и също постигна някои чудесни резултати на по-високо ниво.



Със сигурност ни очаква един много интересен сезон, в който ще видим как ще се справят новите изгряващи звезди и разбира се ще проследим участието на българките. Пожелаваме си един сезон, изпълнен с невероятни мачове и нови шампионки!

Това беше нашият кратък обзор на  година при дамите  и какво можем да очакваме от тях през 2020-та!

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Обзор на WTA за сезон 2019 и какво да очакваме през 2020 Максим Енчев

Коментари





Следвайте ни в Facebook