Очаква ни тенис класика: Вавринка повали 1/4-финалист от РГ и ще срещне Джокович!

от в 15:52 на 06.07.2023
Мартин Петков

Стан Вавринка за пореден път през настоящия сезон доказва, че при него максимата - "формата е временна, класата е вечна", работи в пълна сила и се класира за третия кръг на Уимбълдън. 38-годишният швейцарец през днешния ден надгради над победата си на старта срещу Емил Руусувори, когато дори бе определен за аутсайдер, и взе скалпа на четвъртфиналиста от Ролан Гарос - Томас Мартин Ечевери, подчинявайки го в четири сета - 6:3 4:6 6:4 6:2.

По този начин в третия етап на най-стария тенис турнир ни предстои да станем свидетели на една от тенис класиките на новия век, след като в пряка битка на шампионите от Големия шлем ще видим Stan the Man и 7-кратния носител на трофея Новак Джокович, с когото поделят общо 26 "мейджър" отличия.

Началото на двубоя протече изцяло под контрола на сервиращите, като ветеранът впечатляваше с физическото си състояние и се движеше по страхотен начин върху тревното покритие. Именно подобрението в този аспект позволяваше на бившия номер три да взима рано топката, като той неведнъж засвидетелства експлозивността на своите форхенд и бекхенд в атакуващ план, с което пречупи сервиса на аржентинеца в четвъртия гейм, за да го пробие и оттам насетне нямаше трудности в сета, записвайки го на сметката си.

Втората част до голяма степен ни предложи същата картина на корта, като началният удар продължи да е водещото събитие за всяка от двете страни на мрежата и предвид факта че шансове за посрещачите липсваха, то наглед бяхме водени към тайбрек. До такъв развой на събитията обаче не се стигна, след като "Станимал" допусна спад в подаването си в преломния десети гейм и за световния номер 32 се оказа лесна задача да повиши интензивността в разиграванията, с което взе връх над 3-кратния "мейджър" шампион и осъществи късен пробив, за да възстанови равенството в отделните сетове.

На старта на третата част проблемите за някогашния член на топ 10 достигнаха съвсем нови измерения, след като се създаде убеждението, че умората е напът да го сломи и той трябваше да отразява брейкбол още в дебютното си заставане на сервис. Изправен до стената в поливалентната ситуация, швейцарецът пласира едни от най-добрите си начални удари, за да оцелее, като впоследствие покачи качеството в равнището си значително и започна да притиска Ечевери с близост до мрежата, с което напълно преобърна статуквото на корта и реализира пробив в седмия гейм, чрез който си осигури успеха в сета и поднови водачеството си в мача.

В четвъртата част пък неволите от физическа гледна точка застигнаха аржентинеца, който на старта на турнира се нуждаеше от петсетова битка, за да триумфира с победата, като прекараното време на корта тогава ясно даваше своя негативен ефект върху играта с много интензитет на световния номер 32 и за играч от ранга на Стан бе лесна задача да осъществи ранен брейк. Оттам насетне 3-кратният шампион в Шлема насочи вниманието си към това да търси бърза развръзка в разиграванията, като все по-често пласираше ударите си неспасяемо в близост до линиите, благодарение на което дублира преднината си в резултата и узакони победата си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Очаква ни тенис класика: Вавринка повали 1/4-финалист от РГ и ще срещне Джокович! Мартин Петков
Теми:  
atp | новак джокович | Стан Вавринка | томас мартин ечевери | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook