Още един "Слънчев дубъл" не се осъществи: Квитова срази Рибакина и е шампионка в Маями!

от в 00:00 на 02.04.2023
Калоян Соколов

Вчера Яник Синер сложи край на надеждите на Карлос Алкарас да подобри рекорда за най-млад тенисист постигал "Слънчев Дубъл" някога. Днес пък историята се повтори в женския финал, тъй като Петр Квитова прекъсна серията на Елена Рибакина от 11 поредни победи - 7:6(14) 6:2. По този начин шампионката от Индиън Уелс беше лишена от възможността да се превърне в петата жена, която печели в една година титлите от турнирите в Индиън Уелс и Маями, докато чехкинята завоюва дебютна титла в Маями и първа в категорията WTA 1000 от пет годни насам.

Срещата започна на изключително високи обороти, като всяка от двете тенисистки се опитваше да наложи максимално високо темпо на игра. Разиграванията не бяха особено дълги, но за сметка на това, то темпото беше вихрено и ставахме свидетели на множество завършващи удари. Квитова използваше максимално умело своя левичарски сервис, за да отвори съперниковата половина и веднага след това пласираше мощен уинър, докато Рибакина изстрелваше ас след ас и имахме равенство в резултата до 4:4 гейма. Изведнъж началният удар на световната номер седем се срина и ветеранката получи възможност да сервира за спечелването на сета, ала нервите взеха връх над нея и в крайна сметка сетът трябваше да се реши от тайбрек. В него се разрази същинска драма, като Рибакина опропасти цели пет сетбола и двукратната шампионка от Уимбълдън я наказа за пропуснатите шансове, пласирайки неспасяем ретур за аванс от 15:14 точки, а впоследствие изкопчи непредизвикана грешка от ракетата на опонентката си и така измъкна тази толкова оспорвана част.

Изглежда казахстанската представителка все още преживяваше драматичната загуба на откриващия сет и загуби първите седем точки от втората част, което позволи на 33-годишната състезателка да се добере до три поредни брейкбола и тя съумя да реализира последния от тях, след като пласира още един уинър директно от ретур. Носителката на трофея от Индиън Уелс не беше казала последната си дума и изстреля светкавичен форхенд по правата, за да си осигури шанс за направата на рибрейк, ала световната номер 12 демонстрира невероятни рефлекси в близост до мрежата и заслужено поведе с 3:0 гейма.

Квитова можеше дори да удвои аванса си, но нейната съперничка се взе в ръце и най-после се разписа в резултата, само че нямаше сили да направи някакъв по-сериозен обрат и в осмия гейм предаде отново подаването си, а бившата номер две можеше да отпразнува своята 30-та титла в WTA Тура, с чиято помощ ще се завърне обратно в топ 10 на света.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Още един "Слънчев дубъл" не се осъществи: Квитова срази Рибакина и е шампионка в Маями! Калоян Соколов
Теми:  
wta | елена рибакина | маями | Обзори | петра квитова

Коментари





Следвайте ни в Facebook