От квалификациите до титлата: Гарсия покори Синсинати след триумф над Квитова!

от в 22:48 на 21.08.2022
Мартин Петков

Каролин Гарсия блесна на сцената в световния женски тенис преди близо цяло десетилетие, когато едва 20-годишна на турнира в Богота завоюва дебютната си титла в WTA Тура. Последваха редици спекулации за бъдеще изпълнено с успехи пред французойката, като дори бившият номер едно Анди Мъри се нагърби да прогнозира, че един ден европейката ще оглави ранглистата при дамите. Каролин бе близо до това през 2018-та година, когато достигна върховото си постижение в подреждането и зае 4-та позиция, но от този момент насам се забелязва постепенен падеж в представянето, като в допълнение на няколко пъти тя бе на ръба от напускане на първата стотица.

Всичко обаче се промени за световната номер 35, която в средата на сезона заедно с дълголетната си партньорка Кристина Младенович триумфира с втория си трофей при тандемите на Ролан Гарос и претърпя пълна метаморфоза в играта си на сингъл. Французойката в последните седмици записа серия първокласни победи, сред които надви световната номер едно Ига Швьонтек по пътя към титлата във Варшава, а през тази седмица потегли от пресявките в Синсинати, за да пречупи впоследствие Мария Сакари и Арина Сабаленка, намирайки място в историята като първата квалификантка, достигнала финал на WTA 1000 надпревара. В мача за титлата Гарсия изнесе поредната си лекция на корта и не остави шансове на двукратната Шлем шампионка Петра Квитова, за да се поздрави с титла номер 10 в своята кариера - 6:2 6:4.

Срещата стартира по крайно неприятен начин за чехкинята, която трудно намираше корта с ударите си допусна да изгуби откриващото си подаване. Световната номер 35 подобно на именитата си съперничка имаше своите резерви при дебютния си сервис гейм, но демонстрира завидна устойчивост в трудните моменти и бе безкомпромисна от форхенд страната си, за да отрази два брейкбола и само минути по-късно използвайки подема си да удвои своето предимство, с което поведе убедително в резултата - 4:0. Бившата втора ракета на света нямаше никакво намерение да свежда глава, дори предвид значителното си изоставане, ала силите ѝ стигнаха само за осигуряване на нови два шанса за пробив, които Гарсия спаси посредством началния си удар и не изпусна контрола над случващото се, като доближи на само сет от юбилейната си десета титла в кариерата.

В началото на втората част Квитова изглеждаше близо до това за първи мач от старта на сблъсъка да поведе в резултата, но серия от неточности в завършващата фаза на играта ѝ попречи, от което се възползва французойката и мигновено оползтвори възможността си, за да поведе със сет и 2:0. Двукратната шампионка от Шлема в този момент изпита сериозно физическо неразположение, като пожела медицински таймаут и се прибра в съблекалните за оказване на лекарска помощ, която навярно ѝ даде сили след интервенцията да се завърне в резултата, но двойковата победителка от Ролан Гарос извади гейма си от ситуация 0:40, запазвайки аванса си - 4:2. Гарсия с това си действие официално пречупи съпротивата на бившата номер 2, която търсеше своята 30-та титла в кариерата, и с безупречно представяне на сервис заслужи трофея в Синсинати, като се превърна в първата квалификанта в историята спечелила турнир от категория "WTA 1000".


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
От квалификациите до титлата: Гарсия покори Синсинати след триумф над Квитова! Мартин Петков
Теми:  
wta | каролин гарсия | Обзори | петра квитова | синсинати

Коментари





Следвайте ни в Facebook