От пълен фалит до топ 16 на Уимбълдън: Необикновената история на Джейсън Кублер

от в 20:01 на 03.07.2022
Мирела Николова

"Някой ден ще си татуирам числото 14" - казва Джейсън Кублер, чиято кариера е съпътствана от тези две цифри. На 14-годишна възраст австралиецът се сблъсква за първи път с дегенеративната си контузия в коляното, заради която впоследствие претърпява шест операции. Точно 14 цента са и парите, с които разполага тенисистът в началото на 2018 година. Той обаче успява да превъзмогне всички тези проблеми и благодарение на впечатляващата си воля 4 години по-късно да бъде сред осминафиналистите на Уимбълдън.

Кублер жъне сериозни успехи при подрастващите и през 2010 г. достига до върха на юношеската класация както на сингъл, така и на двойки. Мнозина специалисти му предвещават изключително успешна професионална кариера, като дори го наричат "Играещия с дясна ръка Рафаел Надал", уповавайки се на сходството помежду им по отношение на физическата подготовка и мощния форхенд.

Впоследствие обаче изниква още една прилика между тях, тъй като още когато е на 14 години за австралиеца започват поредица проблеми, породени от дегенеративна контузия в коляното. Цели шест пъти той се е подлагал на операция в опит да коригира наследствено заболяване на коляното, което води до отслабване на менискуса.

Трудностите за Кублер не се изчерпват с това, защото в началото на 2018 година той разполага с едва 14 цента в банковата си сметка. Младежът си спомня, че сестра му му е заемала пари, с които той да може да си купи храна от супермаркета, като всичко, което е можел да си позволи в онзи момент, са били единствено продукти на промоция.

Няколко седмици по-късно обаче всички тези финансови затруднения отиват в историята, тъй като в първия си турнир за сезон 2018 – Чаланджъра в Плейфорд, той прави истински фурор, изминавайки целия път от квалификациите до трофея. Това му отваря нови врати и благодарение на отличните си изяви Кублер получава "уайлдкард" за участие в пресявките на Аустрелиън Оупън. Макар да допуска загуба още в първия си двубой от Пабло Кареньо Буста, той прибира чек за 60 хиляди австралийски долара.

"Беше лудост" - спомня си настоящият световен №99 за началото на 2018-а. "Нямах никакви средства и стоях вкъщи по цял ден, след което изведнъж спечелих 80 хиляди в рамките на само няколко месеца. Поглеждайки назад, се чувствам изключително горд, че съм успял да се справя с всички препятствия в живота си. Съществуваха моменти, в които обмислях да се откажа и да се заема с треньорска дейност. Имах късмет, че започнах добре в Австралия и оттам нататък нещата се наредиха."

Стъпка по стъпка Кублер не спира да се катери в ранглистата през следващите месеци и успява да намери място в квалификациите на Ролан Гарос и Уимбълдън. Големият пробив на австралиеца идва на US Open същата година, където се възползва по възможно най-добрия начин от предоставения си "уайлдкард" за основната схема и в първия кръг отстранява тогавашния №22 Роберто Баутиста Агут, записвайки изненадващ успех в последователни части.

Не минава много, преди съдбата отново да застане на пътя на австралиеца, който по време на следващата си среща в Ню Йорк изкълчва глезена си и това впоследствие засилва проблемите му с коляното. Този път лекарите го съветват да опита да подобри състоянието си посредством инжекции, вместо да се подлага на поредна операция. 

"Честно казано, това беше най-трудното за мен. Предвид травмата, която имам, не мислех, че операцията ще подобри ситуацията. Бях на инжекции, които мнозина специалисти бяха на мнение, че ще ми помогнат. Последваха период, в който след всеки един положителен ден следваше друг лош. Не знаех какво ще правя, ако лечението не даде очакваните резултати" - разказва Джейсън.

През следващите години на Кублер отново му се налага да пропуска множество турнири заради хроничната си травма и това води почти до изпадане от топ 300 през 2021-ва. Настоящата година обаче се развива по отличен начин за австралиеца, който до този момент спечели три титли на ниво Чаланджър и си възвърна загубените позиции в ранглистата, където в момента заема 99-ото място.

Това обаче силно бледнее пред великолепния му рейд от квалификациите към осминафиналната фаза на настоящия Уимбълдън, по пътя си към която надделя над Даниел Еванс, Денис Новак и Джак Сок. В понеделник той ще излезе срещу Тейлър Фриц в битка за място сред осемте най-добри в надпреварата, за да покаже, че дори със само 14 цента в джоба си, но със силна воля можеш да постигнеш мечтите си.

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
От пълен фалит до топ 16 на Уимбълдън: Необикновената история на Джейсън Кублер Мирела Николова
Теми:  
atp | джейсън кублер | истории и анализи | любопитно | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook