От първото си напускане на родината до 1/8-финал на АО: Невероятното приключение на Шелтън

от в 15:29 на 21.01.2023
Мартин Петков

Тазгодишното издание на Аустрелиън Оупън ни предостави множество изненадващи победители още в първите кръгове на надпреварата, като двама от играчите, които най-добре се възползваха от така стеклите се обстоятелствата бяха местният любимец Алексей Попирин, който получи "уайлд кард" за участие и 20-годишният колежански шампион Бен Шелтън. Сблъсъкът протече изцяло под контрола на американеца, който за първи път напусна пределите на родината си през настоящия месец, за да вземе участие на Откритото първенство на Австралия, като приключението му се превърна в своеобразна приказка и световният номер 89 вече е осминафиналист в състезанието, след като подчини домакинския представител за точно 2 астрономически часa на John Cain Arena - 6:3 7:6(4) 6:4. В битка за място във фазата на топ 8 Шелтън ще срещне своя сънародник Джей-Джей Улф, като има всички шансове да продължи пътя си в Мелбърн.

Дебютните минути в двубоя несъмнено принадлежаха на световния номер 113, който се изтегли назад от основната линия и пласираше дълбоко в противниковата половина ретурите си, което го изведе до ранен брейкбол. Американецът в това време разчиташе на вездесъщия си левичарски сервис, който му помогна да се измъкне от неблагоприятната ситуация, като впоследствие постепенно пое инициативата и реализира цели 13 уинъра в откриващия сет, за да го отмъкне посредством решителен пробив в шестия гейм.

Втората част премина под диригентската палка на сервиращите, каквото и бяха очакванията преди сблъска, предвид началния удар, с който разполагат двамата непоставени състезатели. Единствените моменти на интрига намериха място в средата на сета, когато пред всяка от двете страни на мрежата се откриха възможности за пробив, но до такъв така и не се стигна, поради което ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек. В него Шелтън след неточности от ракетата на австралиеца се сдоби с ранен аванс от 4:1 точки, който задържа и му се оказа достатъчен, за да дублира преднината си в общия резултат на срещата.

Стартът на третата част беше напът да се окаже пагубен за Попирин, който трябваше да спасява поредните брейкболи пред опонента си в двубоя, но окуражаван от сънародниците си по трибуните направи нужното със серия от сервиси и оцеля. Оттам насетне подаващите наложиха своята доминация и по всичко личеше, че ще станем свидетели на тайбрек, но друго беше в мислите на световния номер 89, който се възползва от колебанията на участващия посредством "уайлд кард" състезател в заключителния 10-и гейм и спечели мачбол, който оползотвори мигновено, узаконявайки своя триумф и мечтаното си класиране за втората седмица на Аустрелиън Оупън.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
От първото си напускане на родината до 1/8-финал на АО: Невероятното приключение на Шелтън Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | алексей попирин | бен шелтън

Коментари





Следвайте ни в Facebook