От съперници до разходка заедно в планината: Louis Vuitton събра заедно Федерер и Надал (видео)

от в 10:50 на 18.05.2024
Калоян Соколов

Отново заедно, но не на корта, а в планината. Louis Vuitton събра заедно Роджър Федерер и Рафаел Надал в Доломотите, като двамата станаха част от спортната кампания на бранда. Легендарните тенисисти направиха едно съвместно изкачване из италианските планини, носейки чанти на съответната марка върху гърбовете, а фотографката Ани Либовиц ги следваше неотлъчно по петите. Двамата големи съперници и приятели видимо се забавляваха по време на процеса и оценяваха момента да бъдат заедно в нещо толкова различно от обичайните им схватки на корта, а ето какво споделиха в специално интервю за "GQ" след края на снимките.

За това кои са най-големите им постижения:

Федерер: Най-голямото ми спортно постижение вероятно е достигането до номер едно в света. Много съм доволен от своята кариера и седя тук в ролята на един щастлив човек.

Надал: Моят отговор също ще е сходен, но все пак бих посочил 14-те си титли на Ролан Гарос.

За тяхната тайна за успех:

Надал: Имах страхотен екип около себе си, което помага. Семейството ми ме е възпитало в правилни ценности и това ми е помагало да се подобрявам непрекъснато. За мен най-важното е, че винаги съм имал страстта да намирам нови неща, които да ме превърнат в по-добър тенисист. Това прави разликата между добрите и най-добрите играчи.

Федерер: Винаги има какво малко да прибавиш към играта си, дори когато вече играеш страхотен тенис. Също много важно е от ранна възраст да се обградиш с правилните хора, които да те вдъхновяват, за да стигнеш до върха.

За това какво биха казали на младото си "аз":

Надал: Да тренирам с правилното отношение и дух, да слушам хората около себе си, да бъда достатъчно смирен и да се вслушвам в мнението на екипа си, дори когато имам успехи. Трябва непрекъснато да се учиш с опита, който придобиваш с времето, защото има неща, които не можеш да научиш по друг начин.

Федерер: Важно е да приемаш чуждото мнение, независимо дали ти харесва или не. Не бива да приемаш нещата лично, тъй като обикновено хората в твоя екип, желаят най-доброто за теб. Знам, че понякога те ще ви изглеждат прекалено критични и няма да искаш да чуеш някои неща, докато си млад, защото ще искаш единствено да ти се казва как няма по-добър от теб и ще бъдеш номер 1 в света, но нещата не стоят така. Линията между самоувереността и ниското самочувствие може да бъде много тънка на моменти. Трябва да не прибързваш и да знаеш, че имаш време пред себе си, както и да не забравяш, че ти си сам свой треньор през поне половината от времето.

За това кои са техните спортни идоли:

Надал: Като цяло съм голям фен на спорта. Спортът е вдъхновение за мен. Обичам футбола и Роналдо Назарио беше идол за мен в детските ми години. Впоследствие имах и възможност да прекарам време с него. Що се отнася до тениса, то бих отличил Пийт Сампрас и Карлос Моя, който сега е мой треньор. Той винаги е бил до мен и мисля, че той ми помогна изключително много, когато навлизах в Тура.

Федерер: Пийт Сампрас и Стефан Едберг са много специални хора в живота ми. Едберг ме тренираше в продължение на две години, което беше невероятно. Също така бях голям фен на баскетбола, когато израствах, така че няма как да не спомена Майкъл Джордан и Шакил О'Нийл. Мислех, че това е най-готиният спорт на земята по това време.

За това какво е да бъдат част от кампанията на Louis Vuitton:

Надал: Знам колко много икони са били част от тази кампания, така че съм много горд да споделя този момент с моя някогашен голям съперник и сегашен скъп приятел - Роджър.

Федерер: Уникална възможност е да работя заедно с Рафа. Имаме наистина специална връзка, която започна със съперничество, но сега вече можем да седнем заедно и да правим подобни страхотни неща.

За това как се чувстват по време на снимките:

Федерер: Беше страхотно да снимам заедно с Ани Либовиц. Работя с нея за трети път и изживяването е уникално. Със сигурност усещането се подсилва от това, че сме на върха на планината. Както вече казах, аз наистина съм щастлив с дните си на тенисист, но също така се радвам, че всичко това вече приключи. Рафа също така е достигнал тенис безсмъртие в кариерата си. Този пейзаж ни напомня как ни се е налагало през последните 20 години да се справяме с всякакви пречки и условия. Ниастина е много значимо за мен и Рафа да сме тук заедно.

Надал: Не съм свикнал със снега като Роджър. Той живее в снега. Не си усещам ушите, но се наслаждавам и забавлявам (смее се). Би било различно, ако трябва да прекарам цяла седмица тук, но сега ми е много приятно.

Федерер: Рафа за пръв път вижда сняг в живота си (смее се).

За това дали си спомнят своята първа среща:

 Надал: Аз всъщност си спомням, но той надали.

Федерер: Признавам, че не си спомням. Бях ли мил с теб?

Надал: Всъщност беше малко арогантен (и двамата избухват в смях). Това се случи, когато спечели първия си Уимбълдън и честно казаха беше страшно мил. Тогава бях юноша и ме беше срам да разговарям с теб, но ти се отнесе наистина чудесен с мен.

Федерер: Спомням си първия ти мач в Монте Карло. Още тогава се виждаше колко си добър и всички си мислеха, че ще има още един страхотен испански клейкортър, който вероятно ще бъде в топ 10 на света, но ти постигна много повече и спечели абсолютно всичко. Беше много специално, когато бях номер едно и загубих от него на финала в Маями през 2004-та, което може би се прие като изненада от някои.

Надал: Нека да кажем, че ти тогава беше болен.

Федерер: Да, получих слънчев удар, но няма никакво значение, защото той ме победи напълно честно. Този мач винаги ще означава много за мен, независимо, че го загубих. Тогава вече виждах как новото поколение настъпва, като Джокович и Мъри вече бяха в Тура, но Рафа се открояваше със своето поведение на корта от ранна възраст и се усещаше, че наблюдаваме нещо специално. Тези дни дни не ми липсват, но същевременно ми и липсват, защото беше страхотно и специално да играем един срещу друг.

За това как искат да бъдат запомнени:

Надал: В Тура сме повече от 20 години и сме срещнали много хора. Бих се почувствал много щастлив, ако хората в света на тениса говорят добре за мен като човек, а не ме помнят единствено като играч, защото там постиженията ми са ясни. Постигнал съм повече, отколкото някога съм си мечтал и за мен най-важно ще е наследството ми като човек.

Федерер: Надявам се да бъде запомнен не само като тенисист, но и като човек. Бих се радвал, ако съм бил добър модел за подражание на децата и би ми се искало хората да се радват, когато ни виждат с Рафа, а не да си кажат "О, не! Пак ли тези"?


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
От съперници до разходка заедно в планината: Louis Vuitton събра заедно Федерер и Надал (видео) Калоян Соколов
Теми:  
atp | louis vuitton | видео | интервюта | любопитно | рафаел надал | роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook