От загубата на 11 поредни гейма до триумфа: 103-ият с рядък обрат над Шварцман

от в 22:18 на 30.06.2022
Калоян Соколов

Днешният ден на Уимбълдън определено донесе позитивни емоции на домакините, след като Кейти Боултър отстрани миналогодишната финалистка Каролина Плишкова, а Лиам Броуди също спомогна за сериозната доза радост по трибуните. Местният представител се включи в надпреварата с "уайлд кард" и в първи кръг стигна до драматичен успех с 3:2 части над квалификанта Лукас Клейн, а днес се поздрави със сензационен обрат срещу световния номер 15 Диего Шварцман - 6:2 4:6 0:6 7:6(6) 6:1. По този начин Броуди ще дебютира в третия кръг на Уимбълдън, а там ще го очаква един измежду Алекс Де Минор и неговия сънародник Джак Дрейпър. Аржентинецът пък може да си отдъхне, че тревният сезон приключи, като той го завърши само с един спечелен мач.

132-ият в света имаше много силен старт на срещата, пробивайки още в самото начало начало. Това не можеше да се каже за фаворита, който допускаше редица нетипични за себе си грешки и скоро се оказа изоставащ със сет, а британецът имаше ранни възможности за брейк във втората част. Шварцман все пак се взе в ръце и и съумя да достигне до паритет в общия резултат, само че далеч не спря дотук и реализира серия от цели 11 поредни гейма, за да поведе с 2:1 сета и 3:0 гейма.

В този момент изглеждаше, че краят на срещата ще бъде просто една формалност, защото Броуди вече видимо се задъхваше в продължителните разигравания, докато 12-ит поставен беше изключително солиден и диктуваше темпото с помощта на своя бекхенд. Тези обстоятелства сякаш освободиха аутсайдера от всякакъв вид напрежение и той заигра много спокойно, което се отплати и силите на корта се изравниха. Публиката също изигра своята роля, вкарвайки нужната доза адреналин у левичаря. Ефектът беше незабавен и участващият с "уайлд кард" състезател се бореше с всички останали сили, които бяха достатъчни да вкарат сета в тайбрек, където местният любимец беше безупречен и победителят щеше да бъе определен в решителна част.

Там вече психологичеото предимство премина изцяло от страна на Броуди, а южноамериканецът не можа да се отърси от пропуснатите възможности и играта му претърпя пълен упадък. Непоставеният тенисист гледаше да се абстрахира от разколебания си опонент и изгради сериозен аванс от 5:1 гейма, осигурявайки си шанс да сервира за успеха. Последваха нервни минути, както и две двойни грешки, но Лиам Броуди бе твърдо решен да изживее най-запомнящия се миг в своята кариера и нищо не можеше да го спре по пътя към триумфа.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
От загубата на 11 поредни гейма до триумфа: 103-ият с рядък обрат над Шварцман Калоян Соколов
Теми:  
atp | диего шварцман | лиам броуди | Обзори | уимбълдън 2022

Коментари





Следвайте ни в Facebook