Отмъщението е сладко: Руне сломи Фокина след 2 спасени мачбола в супертайбрек и чака Григор!

от в 23:02 на 08.07.2023
Мартин Петков

Григор Димитров в хода на днешния ден се изправи срещу световния номер 10 Франсис Тиафо в мач от третия кръг на тазгодишния Уимбълдън, като сблъсъкът протичаше изцяло под контрола на най-добрия български тенисист, който уверено вървеше към победата, но срещата бе прекратена при резултат 6:2 6:3 1:2 и 30:0 за първата ни ракета. Дъждът, превърнал се в абсолютен кошмар за всекиго, било то организаторите, играчите или зрители, отново не пропусна да се намеси в двубоя на бившия номер три и по този начин доиграването на мача му срещу американеца предстои да се случи в неделния ден, като часът за сблъсъка все още не е уточнен.

По-рано днес пък стана ясно името на евентуалния следващ съперник за Димитров на "свещената трева", след като в епична 5-сетова драма шестият поставен Холгер Руне спаси два мачбола, за да сътвори обрат над бившия юношески шампион в турнира Алехандро Давидович Фокина, от когото взе реванш за загубата си на Мастърса в Мадрид, поваляйки го след 3 часа и 56 минути - 6:3 4:6 3:6 6:4 7:6(8). По този начин потенциален успешен завършек на двубоя от страна на Григор утре, би го изправил в осминафиналната фаза на надпреварата именно срещу датчанина, с когото родният ни представител няма досегашни мачове в кариерата си.

Началото на двубоя протече със сериозни затруднения за световния номер 6, който подобно на вчерашния си мач, допускаше прекомерен брой неточности в старанието си да задава темпото на игра и бе изправен неколкократно пред угрозата да инкасира пробив, но в трудните ситуации разчиташе на първия си сервис и спаси общо три брейкбола. Разочарованието от пропуснатите шансове пък очаквано се отрази негативно върху иначе солидното представяне на Давидович Фокина, при което зачестилите грешки от неговата ракета вдъхнаха импулс на скандинавеца и той навлезе в подем, печелейки последните четири гейма в откриващия сет, който записа на сметката си.

С настъпването на втората част испанецът най-после намери правилната формула, за да се възползва от множеството грешки на Руне и на бърза ръка излезе напред в резултата с пробив, ала скоропостижно представителят на топ 10 вдигна оборотите и след изключително оспорван шести гейм, оползотвори седмия си брейкбол, за да възстанови паритета - 3:3. Радостта на скандинавеца обаче траеше твърде кратко, след като колебанията му на сервис позволиха на шампиона при юношите от 2017-а година да вземе връх над него за втори път и осъществи рибрейк, за да поднови впоследствие равенството в общия резултат на срещата.

В третата част световният номер 6 избра да промени облика си на корта и често прибягваше към скъсяване на разиграванията посредством излизане в близост до мрежата, ала в този аспект от играта си нямаше особени аргументи и Фокина го матира неколкократно след минаващи удари, като същевременно ни предостави безспорно най-добрия си тенис и след два реализирани пробива, то сетът бе записан на сметката му.

Още на старта на четвъртата част пък ролите се размениха и атакуващият стил на датчанина най-после му донесе желаните дивиденти, след като той съумя още в самото начало да отмъкне подаването на световния номер 34 и оттам насетне нито за секунда не свали високото си равнище на собствен сервис, за да възстанови равенството в общия резултат, изпращайки сблъсъка в заключителната му фаза.

Решаващият пет сет несъмнено извади показ най-доброто от репертоара на двамата младежи, като по-големият опит на испанеца личеше в някои редки моменти, които му донесоха брейкболи още в първата половина на частта, но шестият поставен не трепна пред опасността и оцеля. С течение на времето Фокина увеличи натиска си над противниковия сервис и в десетия гейм поведе с 15:40, достигайки два поредни мачбола, но по примера от по-рано в сета, то датчанинът демонстрира страхотния си начален удар и оцеля, като броени минути по-късно на свой ред пропусна брейкбол, за да може всичко да бъде решено по възможно най-драматичния начин в супертайбрек.

В него още от самото начало по-нискоранкираният тенисист взе превес в разиграванията, като видимо бе по-добре физически подготвен за дългите разигравания и дочака грешките от ракетата на своя съперник, за да поведе с 6:2 точки. Впоследствие Фокина пласира феноменален прехвърлящ удар с гръб към мрежата, превърнал се в отиграването на деня, и доразви аванса си до 8:5, ала тогава започна и немислимият обрат на датчанина.

На първо време Руне изравни статуквото и в най-важния момент, когато трябваше да бъде определено кой от двамата ще сложи ръка пръв върху мачбола в супертайбрека, то испанецът взе лекомисленото решение да изпълни сервис отдолу, на което световният номер 6 отреагира с ретур уинър и светкавично демонстрира нагледно на съперника си как се изпълнява сервис в такава ситуация на двубоя, за да подпечата дебютното си класиране за втората седмица на Уимбълдън.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Отмъщението е сладко: Руне сломи Фокина след 2 спасени мачбола в супертайбрек и чака Григор! Мартин Петков
Теми:  
atp | алехандро давидович фокина | григор димитров | уимбълдън | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook