Отново на върха: Квитова се класира за финала в Маями и се нареди до Серина и Крис Евърт!

от в 02:12 на 01.04.2023
Калоян Соколов

Петра Квитова е втората финалистка в Маями. Чехкинята се справи със съпротивата на Сорана Кърстя, която се превърна в голямата изненада на надпреварата, след като в хода на състезанието надви втората поставена Арина Сабаленка, както и шампионката от WTA финалите - Каролин Гарсия.

Днес обаче световната номер 74 не можа да се възползва от предимството си в откриващата част, макар че разполагаше с 2 поредни сетбола и оттам насетне просто не беше същата тенисистка, а поставената под номер 15 установи пълен контрол над срещата и в крайна сметка се наложи със 7:5 6:4, за да се класира за дебютния си финал във Флорида, където ще сe опита да надвид Елена Рибакина и така да завоюва 30-та титла в професионалната си кариера. Интересното е, че Квитова е едва третата жена над 33-годишна възраст, която достига до този етап на турнира, нареждайки се до легенди от ранга на Крис Евърт и Серина Уилямс.

Началото беше значително по-добро за Кърстя, която с нищо не даваше вид, че играе първи полуфинал на ниво WTA 1000 от десет години насам. Румънката сервираше далеч по-убедително и наказваше постоянно плитките втори подавания на левичарката. Това определено се отрази върху началния удар на Квитова, който я вкарваше в сериозни неприятности и логично непоставената тенисистка първа проби, за да поведе с 4:2. Впоследствие двукратната шампионка от Уимбълдън дръпна с 0:30, но в отговор получи няколко светкавични форхенди, на които нямаше как да отреагира и така балканската представителка затвърди своето предимство.

Кърстя съвсем спокойно дори можеше да затвори частта с направата на нов брейк, но ветеранката показа характер и застави съперничката си да сервира за спечелването на частта. Тогава последваха два пропуснати сетбола от страна на по-нискоранкираната състезателка, която имаше сериозни претенции към отсъжданията на страничните съдии и това определено отне от нейната концентрация, защото тя спечели само още две точки до края на сета и така световната номер 12 направи огромна крачка към победата.

Втората част далеч не беше толкова драматична, защото румънката все още сякаш преживяваше пропуснатите шансове в предходния сет и веднага инкасира пробив. Бившата номер две пък напомняше за най-добрите си години и беше в състояние да завърши топката от всяка една точка на корта, като беше цяло чудо, че тя не намери начин да направи още по-сериозна преднината си. Кърстя в един момент стабилизира представянето си и до последно прехвърляше напрежението от другата страна на мрежата, само че опитната Квитова не трепна и закономерно утре ще търси втория си успех над Рибкина през сезона, с което ще я лиши от възможността да постигне "Слънчев дубъл".


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Отново на върха: Квитова се класира за финала в Маями и се нареди до Серина и Крис Евърт! Калоян Соколов
Теми:  
wta | маями | Обзори | петра квитова | сорана кърстя

Коментари





Следвайте ни в Facebook