Първа изненада в Мелбърн: Сензацията от Аделаида отпадна още на старта в квалификациите

от в 09:25 на 10.01.2023
Мартин Петков

През миналата седмица голяма част от погледите на тенис почитателите бяха насочени към сензацията на WTA 500 турнира в Аделаида - 18-годишната Линда Носкова, която постигна победи над Дария Касаткина, Виктория Азаренка и Онс Жабер, преди приказката ѝ да намери своя край в мача за титлата срещу Арина Сабаленка. Чехкинята с това си представяне си заслужи изкачване от близо 50 позиции за световната ранглиста и към момента е ранкирана под номер 56 в класацията на WTA, но при подаването на заявките за Аустрелиън Оупън все още се намираше извън топ 100, което означаваше, че трябва да преодолее квалификациите, за да си осигури място в основната схема на първата надпревара от Големия шлем за годината.

Първото препятствие в пресявките за тийнейджърката изглеждаше наглед безобидно, предвид формата ѝ, като това се явяваше световната номер 191 Катерин Себов, която започна новия сезон с поражение на квалификациите за WTA 250 състезанието в Окланд. Носкова влезе в сблъсъка в позицията на абсолютен фаворит, като коментарите по неин адрес бяха от типа на това колко напред ще стигне тя при участието си на Откритото първенство на Австралия, но за да разберем, ще трябва да почакаме поне още година, след като по-нискоранкираната тенисистка своебразно хвърли бомбата и елиминира втората поставена в схемата след близо два часа на корта - 6:4 3:6 6:4. При това стечение на обстоятелствата 18-годишната чехкиня ще трябва да се справи с първото голямо разочарование във все още младата си кариера, докато Себов вече е на само две победи разстояние от същинската част на турнира.

Началото на двубоя ни предложи равновесие в съотношението на силите между двете състезателки, което само по себе си ни загатна, че световната номер 191 далеч не е толкова респектирана от постиженията на подгласничката от Аделаида. Именно това убеждение се затвърди в заключителните минути от откриващия сет, когато канадката наложи своя ритъм на корта и реализира късен пробив, с който излезе напред в общия резултат на мача, доближавайки се до сензацията.

За сметка на видяното обаче втората част се оказа напълно еднопосочно, след като Носкова се абстрахира от допуснатите неточности в първата и блестеше във всеки един аспект на играта си, като възстанови ролята си на фаворит за триумфа и вкара двубоя в решителен трети сет. В него подаванията скоростно биваха причислявани към активите на сервиращите, за да достигнем до осмия гейм, в който чехкинята рухна и след серия от грешки предаде началния си удар в сметката на аутсайдерката. Въпреки случилото се, тийнейджърката остана хладнокръвна за разлика от световната номер 191, като осъществи рибрейк, който се оказа предшественик на същински фарс от страна на Носкова и тя за втори път инкасира пробив, който обаче имаше решаващо значение за крайния изход на схватката и Себов се поздрави с навярно една от най-изненадващите победи, които ще видим при тазгодишното издание на Аустрелиън Оупън.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Първа изненада в Мелбърн: Сензацията от Аделаида отпадна още на старта в квалификациите Мартин Петков
Теми:  
australian open | wta | Аустрелиън Оупън | квалификации | линда носкова

Коментари





Следвайте ни в Facebook