Перфектен старт: Лазаров срази най-добрия новозеландец и донесе първа точка на България!

от в 02:40 на 04.02.2023
Мартин Петков

Отборът на България за Купа "Дейвис" през последните години се радва на сериозен възход и погледнем ли представянето на сънародниците ни в отборното състезание, то далеч не е случайно, че те успяваха да изведат родината ни до исторически финален плейоф за влизане в Световна група I на надпреварата. В съперник за селекцията ни по пътя към следващата крачка напред в турнира се превърна тимът на Нова Зеландия, който имаше правото да домакинства на съревнованието между островитяните и родните ни представители.

Честта да открият сблъсъка между двете държави имаха Александър Лазаров, който е втора ракета в българската селекция, и топ състезателят на "кивитата" - Аджийт Рай, като срещата помежду им протече с известни затруднения за Алекс, но след час и 32 минути на корта тай оправда статута си на фаворит в мача и се поздрави с крайния успех - 7:6(1) 6:2. По този начин световният номер 301 извежда воденият от капитана Валентин Димов отбор напред с 1:0 победи, като след броени минути в игра ни предстои да наблюдаваме Димитър Кузманов, който в опит да удвои преднината ни, ще се изправи срещу Киранпал Пану.

Още в самото начало на двубоя аутсайдерът, ранкиран под номер 456 в класацията на АТР, доказа, че далеч не е противник, който може да бъде подценен и беше напът да пробие подаването на нашето момче. Българинът на свой ред демонстрира класата на първия си сервис в трудните мигове, за да излезе "сух" от неблагоприятната ситуация, при което впоследствие разполагаше с инициативата и заслужено причисли гейма на съперника към актива си.

Застанал на начален удар за спечелването на частта, фаворитът допусна сериозна доза колебания, които позволиха на новозеландеца да достигне възможност за рибрейк, като в този случай той беше клиничен в материализирането на шанса си и на нас ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек. В него разликата в равнището между двамата състезатели беше повече от видна и Лазаров дирижираше случващото се на корта от първата до последната точка, за да запише откриващия сет на сметката си.

Световният номер 301 имаше мечтан старт на втората част, печелейки дебютните осем разигравания в нея, което му осигури закономерен аванс от пробив срещу името. Преломният момент на сблъсъка настъпи в четвъртия гейм, когато Алекс изостана с 15:40 в подаването си, но за пореден път показа здрави нерви и предотврати опасността, като впоследствие използва придобития импулс и дублира предимството си в резултата, довеждайки събитията до края на срещата до очакван развой и донесе първи български успех на новозеландска земя.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Перфектен старт: Лазаров срази най-добрия новозеландец и донесе първа точка на България! Мартин Петков
Теми:  
александър лазаров | бгтенис | българия | купа дейвис

Коментари





Следвайте ни в Facebook