Пет съчетания за подготовка за тенис мач

от в 19:11 на 10.03.2023
Tennis.bg

В тениса е трудно да играеш всеки мач по най-добрия начин. Има някои фактори, които могат да ограничат максималния ви потенциал, които трябва да се вземат предвид:

– Вътрешни фактори: На физическо ниво (липса на мобилност, мускулна болка поради мач, изигран предния ден…), но също и на психическо ниво (емоционално състояние, мисли, състезателен стрес, липса на мотивация…).

– Външни фактори: Метеорологични условия (температура, вятър, слънце…), игралната повърхност, играта на противника, качеството на топките, личната екипировка, развълнуваната публика по границата на терена.

Въпреки че има няколко фактора, които трябва да се вземат предвид, ако практикувате добри навици, можете да се доближите до най-доброто си ниво. Ето защо е важно да създадем рутина, за да избегнем тези фактори да ни пречат да играем на най-доброто си ниво. Ще разгледаме конкретен случай, пет съчетания, които ще ви помогнат да се подготвите за тенис мач възможно най-добре. Не става въпрос за проста загрявка преди мач, има няколко техники, които да научите и повтаряте редовно, за да се подготвите.

Закуска и приготвяне на чантата

Храненето добре преди мач също е много важна част от вашата рутина. Защото без гориво тялото няма да има достатъчно енергия, за да издържи цяло изпълнение. Например, яденето на млечен продукт, овесена каша, плод и топла напитка ще бъде достатъчно, за да отидете на корта с пълен резервоар. Внимавайте да не ядете твърде много захар преди мач, за да избегнете повишаване на гликемичния си индекс и след това бързо изчерпване на енергията.

След като батериите се презаредят, подгответе внимателно чантата си, като поставите всички основни аксесоари (кърпа, ракети, дръжки, напитки...) в нея. Това са оръжията, които ще използвате, така че ги подгответе разумно. Не забравяйте да тръгнете за турнира предварително, за да пристигнете 30 минути преди това, за да можете да загреете постепенно и активно.

Да откриете всички нужни храни и материали за подготовка понякога може да бъде предизвикателно, особено ако следвате стриктен режим и определени бюджети. Именно поради тази причина може да оптимизирате времето си като откриете всичко нужно за вас, от спортни артикули до хранителни стоки в кимбино брошури. Там лесно може да търсите в търсачката продуктите, които са ви нужни и да ги сравнявате, за да откриете най-подходящия за вас.

Психическо обучение + положително умствено кондициониране

Често говорим за физическо загряване, но психическото загряване е също толкова важно. Тъй като това е нашият мозък, пилотът на нашето тяло, този, който ще ни помогне да възпроизведем движение, той разбира се е основен фактор, за да изпълняваме всеки спорт. Положителната психическа подготовка ще увеличи шансовете ви за успех. Положителното мислене ни дава големи шансове да направим правилните действия и да постигнем желаните резултати. За целта просто трябва редовно да си повтаряте положителни, мотивиращи думи, за да тренирате мозъка си положително. Колкото повече си повтаряте положителни думи, толкова повече ще убеждавате мозъка си, че можете да го направите. От всеки един от вас зависи да намери думите, които го мотивират.

Ментална визуализация

Много спортисти все повече използват тази стратегия за творческа визуализация, за да подобрят представянето си в турнири. Всъщност, колкото повече тялото и умът са в хармония, толкова по-силни са нашите физиологични и биомеханични умения. Това се състои в създаване на сценарий в главата ви, в който можете да видите как постигате целта си, печелите и се ръкувате с опонента си.

Всички тези положителни изображения могат да ви помогнат:

– Коригиране на техника

– Преодоляване на психически блок, който не може да бъде преодолян физически

- Отпуснете се

– Увеличете енергията си

– Подобрете концентрацията си

– Развийте нагласа за победа

Тези първи две рутинни процедури са страхотна комбинация, за да се съсредоточите върху целта си за деня: да постигнете най-доброто ниво на състезание. След като мозъкът ви се загрее, е време леко да събудите тялото си.

Упражнения за подвижност на ставите

Тялото е подложено на изпитание по време на мач. Ето защо е важно да се уверите, че неговата механика работи правилно, за да се подготвите. Прогресивното стартиране ще позволи на тялото да намери мобилността и обхвата на движение, които ще са необходими по време на мач. Важно е да правите упражнения за гъвкавост, преди да положите усилия, за да предотвратите нараняване на ставата, което може да попречи на движение (сервиз, форхенд).

Загрявка преди мача

От вас зависи да намерите правилната рутина за загряване за вас. Такъв, който постепенно ще увеличи сърдечната честота и телесната ви температура. Така че ще пристигнете на корта, готови да ускорите до 100% от самото начало. Слушането на музика, която харесвате, ще ви помогне да останете концентрирани. Освен това ще ви помогне да се отпуснете, ако имате нужда, или да повишите енергията си. Изберете правилната музика според вашето емоционално или физическо състояние през този ден. Докато загрявате преди мача, също е добра идея да използвате положителна творческа визуализация, за да се ободрите и да влезете на корта, готови за битка. Комбинацията от физическо загряване + музика + визуализация е идеална преди започване на мач. Това е търсене на съвършена хармония на тялото и ума.

Заключение

Трябва да се научите как да практикувате добри навици в дългосрочен план, навици, които ще ви позволят да влезете на корта физически и психически готови.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Пет съчетания за подготовка за тенис мач Tennis.bg
Теми:  
тенис

Коментари
Следвайте ни в Facebook